I AMERIKANCI ČITAJU SRPSKI VESTERN: Domaći strip-autori krenuli u osvajanje svetske publike

I. MITIĆ

10. 04. 2022. u 14:30

STRIP-scenarista i predavač u Leskovačkoj školi stripa, Marko Stojanović, jedini je domaći autor koji istovremeno radi za francusko, američko, pa čak i kinesko tržište.

И АМЕРИКАНЦИ ЧИТАЈУ СРПСКИ ВЕСТЕРН: Домаћи стрип-аутори кренули у освајање светске публике

Foto Leskovačka škola stripa

On je ponosan kada na policama velikih knjižara i specijalizovanih prodavnica u svetu, na koricama uz naslov, vidi pravilno napisana slova Ć, Ž i Š, ali bi voleo da je toga mnogo više odnosno da srpska deveta umetnost ne izvozi samo "sirovinu" već gotov proizvod.

Strip u svetu nije samo deo kulture već i ozbiljna industrija čije potencijale srpski autori ne koriste u dovoljnoj meri. Knjiga je trenutno na jednom slovu - Leskovčaninu Marku Stojanoviću, veoma talentovanom i višestruko nagrađivanom autoru na domaćim, regionalnim i svetskim festivalima koji je sa crtačima iz celog regiona uspeo da osvoji uticajna, ali i velika strip-tržišta poput Kine, koje se ne broji milionima već milijardama.

- Srbija je rasadnik strip- talenata, ali je problem što se i u stripu, kao i u privredi, uglavnom izvozi sirovina, a uvozi gotov proizvod. Moje kolege crtači rade sjajnu stvar za srpski strip tako što našu domaću školu stripa predstavljaju u lepom svetlu u svetu, ali bi bilo dobro da tamo bude više i naših scenarista, pa da kompletne priče nastale na ovim prostorima plasiramo u inostranstvo - poručuje Marko Stojanović.

- To nije nemoguće. Evo uspeli smo da na ta strana tržišta izađemo sa čitavim autorskim timovima, sa našim projektima i to smo, da stvar bude zanimljivija i upečatljivija, uradili u žanrovima koji važe kao matični u zemljama u kojima smo objavili.

Marko Stojanović kaže da je Srbija rasadnik strip-talenata, Foto Leskovačka škola stripa

Marko priznaje da se radi o mnogo težem putu, zbog gotovo hermetičke zatvorenosti inostranih izdavača, ali naglašava da se upornim radom kvalitetnih autorskih timova može i na takva tržišta.

- Sa Draženom Kovačevićem, Desimirom Miljićem, Bojanom Kovačevićem i Rumunom Danom Janošem već četiri godine plasiramo našu, da tako kažem, vizuru četvrtog krstaškog pohoda i pada Carigrada. To je priča koja je bitna nama ovde, ali smo dobili pristanak francuskog Delcourta da je produciraju i da je objave oni tamo - ističe Stojanović.

Domaće ekipa autora napravila je i priču o tome kako Džek Trbosek nije uhvaćen, jer je zapravo pobegao na Divlji zapad. Marko je sa Sinišom Banovićem, Đorđem Krajinovićem i Aljošom Tomovićem uspeo da kompletno domaći proizvod "proda" američkom Aftershocku.

- Sada Amerikanci, u zemlji u kojoj je ponikao vestern, čitaju srpski vestern. U Francuskoj, prestonici istorijskog stripa, čita se srpski istorijski strip, dok se Daleki istok diči svojom naučnom fantastikom, ali smo Kinezima ponudili srpsku naučnu fantastiku i uspeli - naglašava Stojanović. - I dalje treba nastojati da, umesto što izvozimo crtače koji rade po scenarijama stranih autora priče koje su njima relevantne, pokušamo da izvezemo što više gotovih proizvoda. Paradoksalno je da stranim izdavačima plaćamo prava da strip koji je crtao srpski crtač objavimo u Srbiji.

Naš sagovornik ističe da je spisak domaćih crtača koji rade za velike francuske, američke i italijanske izdavače dugačak. Na njemu je više od 50 autora što je, kako ocenjuje, veliki potencijal da se "čuje i naš glas".

TREĆI SVETSKI RAT

STRIP Full Spectral Barrage Jamming je veliki projekat kojim je gigantski kineski izdavač FT Culture iz Pekinga okupio veliki broj autora iz celog sveta da adaptiraju naučno-fantastične romane Liu Cisina, pisca koji samo u Kini ima tiraže od čak 60 miliona. Pored Stojanovića deo ovog projekta su i Milorad Vicanović Maza i Desimir Miljić iz Bosne i Hercegovine, kao crtač i kolorista. Ovaj strip bavi se trećim svetskim ratom koji nastaje napadom NATO na Rusiju, pa ga trenutna geopolitička situacija čini izuzetno aktuelnim. On je već otkupljen za objavljivanje u većem broju zemalja, a jedan poznati domaći izdavač pregovara da ovaj strip objavi i u Srbiji.

NAGRADE ZA ŠKOLU

LESKOVAČKA škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" prošle godine je u svoj grad donela pregršt nagrada iz Srbije, ali i iz Rumunije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, a njeni prošlogodišnji uspesi su počeli objavljivanjem Stojanovićevih stripova u jednom od najpoznatijih strip-časopisa na svetu - američkom Heavy Metal Magazinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju