"ŠKOLICA" ZATVARA KRUGOVE: Nagrada "Momo Kapor" za književnost u Skupštini grada Beograda uručena Vesni Goldsvorti

M. Mirković

09. 04. 2022. u 09:37

JEDANAESTA nagrada "Momo Kapor" uručena je juče u Skupštini grada Vesni Goldsvorti za roman "Gvozdena zavesa", koji je svetsku premijeru doživeo na srpskom jeziku, u izdanju "Geopoetike" i u prevodu Nataše Tučev.

ШКОЛИЦА ЗАТВАРА КРУГОВЕ: Награда Момо Капор за књижевност у Скупштини града Београда уручена Весни Голдсворти

Nagradu Vesni Goldsvorti uručio Matija Bećković, Foto P. Milošević

Pesnik i akademik Matija Bećković, predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Momčilo Momo Kapor", predao je srebrnu plaketu sa motivom legendarne Momine školice ovoj profesorki i književnici koja tri i po decenije živi i radi u Londonu.

Ne krijući uzbuđenje i radost zbog povratka u Beograd posle dve i po godine, slavodobitnica je otkrila da ovaj događaj predstavlja i njen veliki povratak u zdanje Skupštine grada Beograda, u istu salu u kojoj je davne 1980. prisustvovala uručenju Oktobarskih nagrada:

- Sve između te dve slike, one maturantkinje Vesne sa balkona i ove koja sad stoji pred vama, ceo taj put od 1980. do ovog trenutka i sve što je stalo u te 42 godine, vidim kao divan, začaran krug. Čini mi se to sasvim čarobno, skoro neverovatno, ali tako je kada je reč o mom privatnom životu. Šira slika današnjeg sveta je, sa druge strane, zabrinjavajuća. Plaši me čak i da govorim o "Gvozdenoj zavesi" (ili gvozdenoj zavesi?), osećam da pada, ali ne znamo sa sigurnošću gde i kada. Prošli put pala je na nas zavesa od teksas platna, čemu je upravo Momo kumovao, a nadam se da će i ovoga puta to biti nekakva mekana zavesa, a ne baš gvozdena, za kakvu moj roman sluti da preti Istoku...

Naglasivši da se vratila ovde zbog "Mome Kapora", Vesna je dodala da je Kapor u neku ruku "kumovao" i - samom njenom životu:

- Zbog Mome Kapora, ja sam tu, i za to njemu mogu da zahvalim. Momin stric Mirko davno je, u Bajmoku, upoznao mog dedu Petra sa bakom Zorkom. Kaporovi su, dakle, mojoj porodici bili provodadžije još pre jednog veka. On sam bio je čovek koga nikad nisam upoznala, a koga je moj otac sretao na Adi i baš uvek su pričali tu istu priču, kako je Mirko na severu Bačke "spojio" moje baku i dedu. Zbog toga se, eto, danas i ovde zatvara i taj krug, koji su Kaporovi počeli davne 1922, kada je moj deda došao iz Hercegovine u Beograd.

Nagradu Vesni Goldsvorti uručio Matija Bećković, Foto P. Milošević

Goldsvortijeva je, nadovezujući se na tezu koju je u obrazloženju žirija izneo Muharem Bazdulj, o specifičnom položaju pisaca koji ne pišu na maternjem jeziku, izrazila ogromnu zahvalnost svom vernom prevodiocu Nataši Tučev, za koju je rekla da bi trebalo da podeli nagradu sa njom:

- Prevela je na srpski sve moje knjige, a "Geopoetika" je sa svih pet imala svetsko prvenstvo, sve su objavljene najpre na srpskom pa na originalnom engleskom. Danas moram da kažem hvala ne samo prevodiocu i izdavaču, već i žiriju (i da lobiram da se broj žena - dobitnika poveća), a posebno gospođi Ljilji Kapor sa kojom sam se srodila tokom proteklih dana dok mi je konačni dolazak u Beograd delovao gotovo nemoguće.

Jednoglasno

NAGRADA "Momo Kapor" dodeljuje se od 2011. godine svakog 8. aprila, na rođendan poznatog pisca, i to naizmenično za književnost i za likovnu umetnost, a Erste banka je od ove godine pokrovitelj koji obezbeđuje i novčani deo nagrade i srebrnu plaketu sa motivom školice.

Odluku da priznanje pripadne autorki romana "Gvozdena zavesa" jednoglasno je doneo žiri koji su činili pisci Muharem Bazdulj i Vule Žurić, i novinarka Radmila Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a