"MOMO" ZA "GVOZDENU ZAVESU": Vesna Goldsvorti laureat nagrade za književnost zadužbine slavnog pisca

M. Mirković

12. 03. 2022. u 09:24

KNjIŽEVNICI Vesni Goldsvorti je, za roman "Gvozdena zavesa", objavljen u izdanju "Geopoetike" pripala nagrada "Momo Kapor" koja se ove godine dodeljuje za književnost.

МОМО ЗА ГВОЗДЕНУ ЗАВЕСУ: Весна Голдсворти лауреат награде за књижевност задужбине славног писца

Vesna Goldsvorti, Foto "Geopoetika"

- U svet književnosti Vesna Goldsvorti je ušla na velika vrata knjigom "Izmišljanje Ruritanije". O različitim "ruritanijama" uglavnom su pisali engleski pisci. Međutim, postoji i u opusu Mome Kapora Republika Kozilija, jedna varijacija na paradigmatičnu Ruritaniju. Ova fiktivna zemlja pominje se u Kaporovom romanu "Zoe". Upravo to je roman koji se lepo simbolički rimuje sa "Gvozdenom zavesom" jer su oba romani o ljubavi, o istoku i zapadu, o epohi, te ode velikom gradu (Njujorku odnosno Londonu). Politički teška vremena su okvir za veliku književnost. Žiriju i Zadužbini je čast da ovom nagradom na još jedan način ukažu na sjajan roman Vesne Goldsvorti, nedvojbeno dostojan nagrade "Momo Kapor" - navodi se u obrazloženju jednoglasne odluke žirija kojim je predsedavao pisac Muharem Bazdulj, a članovi su i novinarka Radmila Stanković i pisac Vule Žurić.

Foto S. S.

Književnica, esejistkinja i pesnikinja koja već više od 35 godina živi i radi u Londonu, prošle godine je primljena u prestižno, dva veka staro britansko Kraljevsko književno društvo kao prvi autor sa naših prostora. Dugogodišnji je profesor kreativnog pisanja i engleske književnosti na Univerzitetima Kingston, Ekseter i Istočna Anglija, godinama je radila i kao scenarista, producent i voditelj na radiju Bi-Bi-Si, a na jednom britanskom radiju je vodila program "Kako pronaći glas na stranom jeziku" u kom je britanskoj publici predstavljala srpsku muziku i poeziju.

- Od srca se zahvaljujem Zadužbini "Momo Kapor", Ljiljani Kapor i članovima žirija na radosti koju su mi priredili - kaže, za "Novosti", Vesna Goldsvorti.

Foto promo

- Radost je tim veća što mi je ovo prva nagrada koju dobijam u Srbiji i Beogradu, od maturske Oktobarske nagrade 1980. godine, a vraćam se četrdeset i dve godine kasnije u Skupštinu grada na dodelu nagrade u aprilu za svoju šestu knjigu. Trenutak je simboličan i za sam roman. "Gvozdena zavesa" jeste roman o povratku u osamdesete, vreme kada sam otišla iz Beograda, kada je gvozdena zavesa delila istok i zapad Evrope, a Jugoslavija oscilirala između ta dva sveta. Nagradu dobijam u trenutku ratnih užasa kada se diže nova gvozdena zavesa, a Srbija se vraća u sličnu diplomatsku poziciju. Želim joj snage i mudrosti.

Vesni Goldsvorti će na svečanoj ceremoniji, koja će biti održana 8. aprila u podne u Svečanoj sali Skupštine grada, biti dodeljena Plaketa od srebra sa motivom Momine školice i novčana nagrada.

Foto promo

Priznanja

NAGRAĐENI roman "Gvozdena zavesa - Ljubavna priča" je u februaru mesecu britanski "Gardijan" proglasio za Knjigu dana, a sjajnu kritiku je napisao poznati pisac i urednik ovog časopisa Džejms Smart. Njena knjiga poezije "Solunski anđeo" je 2011. godine dobila Međunarodnu nagradu "Robert Krošou" i proglašena je za "Tajmsovu" knjigu godine, a recenziju je pisao nobelovac Džon Kuci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)