ĆOSIĆEVA EPOPEJA O VELIKOM RATU: Reditelj Ivan Živković o seriji "Vreme smrti" čije snimanje počinje u maju

JELENA BANjANIN

09. 04. 2022. u 13:19

NASTAVLjAJUĆI priču o porodici Katić iz sela Prerova, započetu u romanu "Koreni", književnik Dobrica Ćosić ispisao je sagu, ne samo o Katićima nego i o Srbiji.

ЋОСИЋЕВА ЕПОПЕЈА О ВЕЛИКОМ РАТУ: Редитељ Иван Живковић о серији Време смрти чије снимање почиње у мају

Ivan Živković, Foto Zoran Jovanović

Dramsku seriju "Koreni" gledali smo krajem 2018, na RTS 1, a "Vreme zla" krajem prošle godine, na kanalu Nova S. Iako još u pripremi, "Vreme smrti" izaziva veliko interesovanje, jer bi trebalo da sadržajem i kvalitetom popuni hronološku prazninu između dva TV ostvarenja. Prva klapa "Vremena smrti" trebalo bi da padne u maju, kako ekskluzivno za "TV novosti" otkriva reditelj Ivan Živković, koji je potpisao režiju i "Korena" i "Vremena zla".

- Počinjemo da snimamo u maju ove godine i do maja sledeće godine snimanje bi trebalo da bude završeno. Planirano je da serija ima 30 epizoda, koje su podeljene u dve sezone. Biće to prava saga koja ima puno priča i likova. Uz božju pomoć, dve godine ćemo uživati u gledanju iste - ističe za "TV novosti" Ivan Živković.

Dragan Mićanović, Foto Promo

Premijera prve sezone "Vremena smrti" zakazana je za jesen 2023, dok će ostalih 15 epizoda biti emitovano godinu dana kasnije. Glumac Goran Šušljik je autor i ove istorijske ratne drame, a za produkciju su zadužene Eye to Eye i "Junajted medija". Scenaristi su Sanja Savić Milosavljević i Đorđe Milosavljević.

- Postojale su pozorišne adaptacije, krajem osamdesetih i početkom devedesetih izvođene su predstave "Kolubarska bitka" i "Valjevska bolnica". Ali, mi smo našu seriju pisali ispočetka, i trudimo se da budemo što verniji i što je više moguće u duhu romana. Naravno, uvek postoji mala trema zato što se u jednoj relativno finansijski siromašnoj kulturi ovakve prilike ne pružaju baš često. To što nam se prilika ukazala, daje svima energiju i želju da napravimo nešto što je tehnički savremeno i što će moći da se gleda bar dve, tri decenije, jer "Vreme smrti" je važno delo za našu kulturu - kaže reditelj.

Vanja Milačić, Foto Nikola Skenderija

Roman "Vreme smrti" objavljen je kao tetralogija od 1972. do 1979, a radnja prati Prvi svetski rat i oslikava široku fresku vremena, događaja i ljudskih sudbina. Među glavnim junacima, osim članova porodice Katić, javljaju se brojne istorijske ličnosti.

- Vodili smo se time kako je roman "Vreme smrti" podeljen. Prve dve knjige tiču se početka rata i Kolubarske bitke, a druge dve opisuju Valjevsku bolnicu i povlačenje preko Albanije. Snimaćemo po celoj Srbiji, i to u Zrenjaninu, Knjaževcu, Valjevu, Nišu, Beogradu i okolini Jagodine, gde smo smestili naše Prerovo. Imaćemo više od 300 uloga.

Dobrica je napravio panoramu srpskog društva u kojoj ima svega, i gde se prate i politika i svakodnevni život u sudaru sa ratom - objašnjava Ivan Živković.

Nina Janković Dičić, Foto Željko Knežević

U kasnu jesen 1914, u selu Prerovu, odakle potiču glavni likovi, dobošar poziva meštane da čuju imena ranjenih, poginulih i nestalih. Tu je Aćim Katić, bivši radikalski prvak i seoski gazda, sa sinom Đorđem, trgovcem, dok je njegov unuk, Đorđev sin jedinac, Adam, na frontu. Tu je i Tola Dačić, prvi Aćimov komšija, siromah i nadničar. Četiri sina je ispratio u rat, a jedan je već poginuo. Na njihovo ogromno olakšanje, Katića i Dačića nema na spiskovima.

- Glavni likovi iz porodice Katić su i Aćimov stariji sin Vukašin, opozicioni političar, Vukašinova žena Olga, koja kasnije odlazi da volontira u Valjevskoj bolnici, i njihova deca Ivan i Milena. Ivan se vratio iz Pariza da bi bio jedan od 1300 kaplara, dok je Milena takođe dobrovoljac u Valjevskoj bolnici. Imamo i Živojina Mišića, Nikolu Pašića, regenta Aleksandra i mnogo drugih likova - kaže reditelj i otkriva koje glumce ćemo gledati u nekim ulogama.

- Žarko Laušević je Živojin Mišić, Voja Brajović je Vojvoda Putnik, dok će Vanja Milačić da glumi Nadeždu Petrović, čiji upečatljiv lik odnedavno igra i u pozorištu.

Dragan Mićanović, Foto Aleksa Stanković

Dragan Mićanović igra Vukašina Katića, a njegovu suprugu Olgu tumači Nina Janković Dičić. Tolu Dačića dočaraće Slobodan Boda Ninković, a jednog od njegovih sinova, koji je u ratu, Denis Murić. Goran Šušljik igra vojnog starešinu Luku Boga, Milan Marić majora Gavrila Stankovića, Bojan Žirović Kostu Dumovića, Nikola Rakočević Pauna Aleksića, upravnika Valjevske bolnice, a Radovan Vujović doktora Mihajla Radića, koji prihvata zadatak da bude novi upravnik bolnice.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna