U KUTIJI - CELA PREDSTAVA: Pozorište lutaka "Pinokio" sutra slavi veliki jubilej, pet decenija postojanja i rada

V. STRUGAR

31. 03. 2022. u 13:00

POZORIŠTE lutaka "Pinokio" sutra će obeležiti pola veka postojanja, a na ovoj svečanosti počasno mesto imaće njegov osnivač Živomir Joković - i to u desetoj deceniji života!

У КУТИЈИ - ЦЕЛА ПРЕДСТАВА: Позориште лутака Пинокио сутра слави велики јубилеј, пет деценија постојања и рада

Vladan Đurković, v. d. direktora, Foto: N. Skenderija

"Pinokio" je jedini (uz niški) "čisto" lutkarski teatar u našoj zemlji, koji je Joković osnovao davne 1972. godine kao putujuće pozorište. Sledeće sezone dobio je stalno sedište u Zemunu (pri Radničkom univerzitetu) pod današnjim imenom, a već prva predstava, "Dogodilo se u Lutkovu", gostovala je u Nemačkoj i, što je poseban kuriozitet, i danas je na repertoaru.

- Na ovoj adresi, u bivšem bioskopu "Jugoslavija", gotovo smo celu deceniju. Inače, zgradu smo dobili na korišćenje narednih trideset godina, ali se nadam da je to samo stvar forme i da nikome neće pasti na pamet da nas odavde iseli - kaže na početku razgovora Vladan Đurković, v. d. direktora.

- Sala se prvo prilagođavala za potrebe Malog pozorišta "Duško Radović" (dok se zdanje u Abardarevoj renoviralo), a pošto smo mi restitucijom izgubili prostor u Zemunu, ovde smo ušli posle njihovog odlaska.

Nova sedišta, Foto: N. Skenderija

Pred sam početak korone, "Pinokio" je od Fondacije "Novak Đoković" dobio nova sedišta.

- Reč je o nesuđenoj opremi "Boška Buhe". U skladištu u Temerinu čekala je četiri godine građevinsku dozvolu za obnovu zgrade, koja je ovih dana stigla. Tako, sada sala "Pinokija" ima trista mesta pravljenih baš za decu - ističe Đurković, koji je od 2019. na čelu kuće.

- Mi smo jedino pozorište s ove strane reke, u kome je čitav jedan grad. Sala je uvek puna.

Za neke od predstava čekaju se i redovi za karte.

Top tri na repertoaru su "Tri praseta", "Princeza na zrnu grašaka" i "Pepeljuga". Uprkos tehnološkim inovacijama, bajka je ostala neprevaziđena do naših dana.

- Znate zašto? Deci, kad dođu iz porodilišta, ne uključimo prvo TV nego im stavimo lutku u krevetac. I prvo što vide iznad sebe je senka svoje ruke ili roditelja. To je početak lutkarstva. Od antičkog pozorišta do danas, lutka ima uporište, bez obzira na to što postoji animacija 5D, VR naočare. Uprkos svemu, deca najviše vole da vide animiranu lutku.

Foto: N. Skenderija

U međuvremenu, "Pinokio" je rastao. Počeo je sa tri glumca, sada ima 28 zasposlenih. Prva kuća bila je "putujuća", danas imaju prostor od dve hiljade kvadrata. Na repertoaru "Pinokija" više je od trideset naslova, pa beleže rekord odigranih predstava za vreme korone.

- Dok su sva ostala pozorišta imala jednu ili dve predstave nedeljno, mi smo izvodili dvostruko više: šesnaest naslova za mesec dana. Nije tajna u nerazbolevanju nego u činjenici da smo mogli da ih zamenimo u hodu. I inicijativa za onlajn izvođenja potekla je iz "Pinokija". Na taj način, ostali smo s decom sve vreme u kontaktu. Njihovi roditelji su mladi ljudi na društvenim mrežama, lako komuniciramo. Inače, naši najmlađi gledaoci imaju šest meseci, a najstariji dvanaest godina.

Na pitanje da li beba može da izdrži celu predstavu, Đurković nudi zanimljiv odgovor:

- Deca gledaju drugu decu, ne odrasle. Ako ostali prate s pažnjom, i oni se primire. Sve pamte. Prvo svetlo, pa neku lutku, životinju, nekog pored sebe... Pažnju im privlači ono što iskače iz klišea. Efekat, ogromna lutka, geg. Vrlo su iskrena publika, sve naglas komentarišu. Pokušavaju da kazne nevaljalca, skrenu pažnju ako zlo vreba. Često i sama krenu prema pozornici. Glumci su uvek spremni na iznenađenja.

Naš sagovornik ističe da je najvažnija tekovina proteklih pola veka to što je "Pinokio" ostao na istom putu:

- Bilo je pokušaja uvođenja raznoraznih "večernjih scena". Takvih turbulencija biće i ubuduće, ali mora da se očuva specifičnost ustanove - lutka, animacija i maska u Statutu su pozorišta. Nove tehnologije nisu neprijatelji pozorišta ako su u dobroj komunikaciji s publikom ili doprinose zanimljivoj izradi same lutke.

I na kraju zanimljivosti: za proteklih pola veka izvedeno je više od dvesta premijera, obišli mnoge zemlje sveta, a na Kubi gostovali čak dva puta i pobedili na tamošnjem festivalu. Na put vode male, mobilne predstave. Najmanja je (u skladu sa naslovom) "Princeza na zrnu graška" - izvodi se u drvenoj kutiji, sa samo dva glumca. Igra se već četvrt stoleća, a dvoje glumaca (Ljiljana Živić i Zoran Todorović) verni su "Pinokiju" više od četrdeset godina!

POLA VEKA IGRE

UZ slogan "Pola veka igre" proslava počinje koncertom Orkestra policije MUP Srbije na platou ispred pozorišta, a na programu su dečje numere, od Branka Kockice do "Kolibrija".

Program se nastavlja u pozorišnoj sali, u kojoj će posle svečane dodele nagrada biti izvedena premijera "Bajka o začaranoj lepotici", u režiji Slavča Malenova. U okviru jubileja, na "Danima Beograda" (18. aprila) biće prikazan dokumentarni film o istoriji kuće Vojislava Savića (scenario Jelena Paligorić Sinković), a planirano je i predstavljanje monografije o pola veka postojanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)