ISTINSKI POSVEĆENIK TEATRA: Obeležava se dvadeset godina od odlaska glumačkog barda Danila Bate Stojkovića (1934 - 2002)

V. STRUGAR

16. 03. 2022. u 09:50

NA današnji dan, pre dve decenije, umro je Danilo Bata Stojković. Iako teško bolestan, na pozornici se pojavio mesec dana ranije, da se oprosti sa publikom i maestralnom ulogom Luke Labana u Kovačevićevom "Profesionalcu".

ИСТИНСКИ ПОСВЕЋЕНИК ТЕАТРА: Обележава се двадесет година од одласка глумачког барда Данила Бате Стојковића (1934 - 2002)

"Grlom u jagode", Foto RTS / FCS

Bio je to njegov poslednji poklon pred prepunim gledalištem Zvezdara teatra, sa Velike scene koja već desetak godina nosi njegovo ime.

Ovog 16. marta će se u gradu koji je zadužio ljubavlju (i rečenicom "dok sam živ, neću izlaziti iz Vrnjačke Banje") zvanično otvoriti njegova Memorijalna soba. O kakvoj se uzajamnoj ljubavi radi, najbolje svedoči podatak da u Vrnjačkoj Banji već "ima" amfiteatar, spomen-ploču i manifestaciju "Dani Bate Stojkovića". Za života, glumčev lik je ovekovečen na filmskim ("Delije" i "Roj"), ali i slikarskim platnima Miće Popovića - osamdesetih godina, kao Gvozden, obeležio je seriju slika velikog majstora o gastarbajterima i jasnom socijalnom porukom...

Branka Petrić, Foto P. Mitić

Rođen je 11. avgusta 1934. godine u Beogradu kao sin Alekse Stojkovića, uglednog predratnog trgovca drvnom građom i ugljem. Mihiz je u "Autobiografiji o drugima" Batinog oca opisao: "omalen, kočoperan, prek i preduzimljiv, skeptičan prema svetu". Možda bi se baš ovako mogao okarakterisati i Aleksin naslednik, koji je u jednom davnom intervjuu rekao da što je stariji sve više prepoznaje očeve osobine, a i da "voli da ga igra među svojim najbližim, diveći se nekim njegovim gestovima i postupcima"... Glumu je pohađao u klasi Tomislava Tanhofera. Još od tih dana s njim je igrala i drugovala Branka Petrić.

- Zajedno smo studirali i uvek sedeli jedno pored drugog. Stalno smo se nešto smijuljili i šalili. Časovi su nam počinjali rano ujutru. Koliko sam samo puta zaspala na njegovom ramenu! Ostao mi je najbolji prijatelj do kraja života. Pričali smo kako ćemo se naći u staračkom domu, da ćemo i tamo glumeti - priseća se Branka Petrić.

- Odigrali smo više od dvesta pedeset "Balkanskih špijuna". Bila sam mu supruga i u "Đeneralu Nediću", delili smo scenu i u predstavi "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti"... Naše druženje bilo je divno i uzbudljivo. Ponekad se dešavalo i da dugo ne govorimo. Nije bilo lako s Batom drugovati. Ali, nešto je najlepše što pamtim. Istinski posvećenik teatra, veoma obrazovan. Mogao je da razgovara sa svakim - od seljaka do kralja.

VELIKAN Bata Stojković u "Urnebesnoj tragediji", Foto Martin Candir

Bata je prvi angažman dobio u Jugoslovenskom dramskom (1959), potom je karijeru nastavio u Ateljeu 212, da bi se u poslednjem periodu posebno posvetio Zvezdara teatru (od 1987. do 2002), na čijoj se sceni u sedam uloga pojavio preko hiljadu i sto puta. U izuzetnom glumačkom opusu zabeleženo je gotovo sedamdeset filmova, više od pedeset drama, dvadesetak serija. Bio je prvi (filmski) otac Branku Cvejiću, kao Banetu Bumbaru u "Grlom u jagode":

- Obožavao sam ga. Nisam ga se nikada plašao, niti ga doživljavao kao teškog čoveka. Sećam ga se veoma često. Svakog dana mi nedostaje. Veliki glumac, a kao i svi veliki - specifičan i izuzetan. Imao je poseban dar. Takvi se, zaista, retko rađaju.

Foto Zvezdara teatar

NAJLEPŠA KUĆA

- POZORIŠTE je Bati bilo najlepša kuća i najvažnija vera. Brzo je prošlo dvadeset godina od rastanka sa gospodinom koji nam uvek izmami osmeh kad ga se setimo. Tako je bilo otkako nije sa nama i tako će biti za mnoga buduća vremena, jer su vredna umetnička dela najlepši i najdugovečniji trag našeg postojanja - izjavio je ovim povodom Dušan Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)