USKORO DRUGA SEZONA SERIJE "BRANILAC": Autorka Jelena Svetličić otkrila šta gledaoci mogu očekivati u nastavku

J. BANjANIN

02. 04. 2022. u 07:40

SERIJA "Branilac" krajem prošle godine privukla je na RTS brojnu publiku intrigantnim sudskim slučajevima u kojima su okrivljene za ubistava zastupali Filota Fila, Veljko Guberina, Slobodan Subotić i Toma Fila.

УСКОРО ДРУГА СЕЗОНА СЕРИЈЕ БРАНИЛАЦ: Ауторка Јелена Светличић открила шта гледаоци могу очекивати у наставку

Foto Promo

Uzbudljive i potresne priče niko ne piše bolje od života, a potraga slavnih advokata za milošću prema branjenicima biće nastavljena i u drugoj sezoni, čije snimanje je počelo sredinom marta.

- Prva sezona je izuzetno lepo prošla kod gledalaca i komentari su bili jako dobri. Zato je odluka i emitera i nas iz produkcije UP&UP da nastavimo drugom sezonom - priča za "TV novosti" Jelena Svetličić, koja je sa Gojkom Despotovićem autor serije.

Scenaristi Biljana Maksić i Vladimir Mančić u prošloj sezoni napravili su devet epizoda o šest slučajeva po knjigama "Velike advokatske odbrane" advokata Olivera Injca, i "Branio sam na smrt osuđene", Filota File, kao i originalnim arhivskim predmetima advokata Veljka Guberine i Tome File. Novih devet zločina, koji su takođe potresli bivšu Jugoslaviju, pratićemo u 12 epizoda od jeseni na RTS.

- Scenaristima iz predhodne sezone priključuje se Sanja Savić. Ponovo mahom imamo slučajeve Veljka Guberine, Tome i Filote File, ali imamo i Jovana Barovića kao novog advokata. Prošla sezona bavila se periodom od pedesetih do sedamdesetih, a u ovoj se slučajevi zbivaju od šezdesetih do polovine sedamdesetih. I dalje je reč o istinitim događajima, ali slučajevi su izazovniji za realizaciju. Bavimo se istom tematikom odnosa branilaca i njihovih klijenata, ali u ovoj sezoni ćemo imati i segmente života samih advokata - kroz šta oni prolaze tokom suđenja, način na koji se saživljavaju sa događajima, pa će druga sezona biti više okrenuta ka njima - ističe Svetličić.

Advokat Veljko Guberina branio je skoro 700 osoba optuženih za ubistvo, a serija rasvetljava najintrigantnije slučajeve u kojima su se on, Fila i Barović borili za drugu šansu okrivljenih, istražujući okolnosti koje su obične ljude pretvarale u monstruozne ubice. Mogućnost da pokažu umeće branioca da pomeri granice odbrane imaće glumci Nenad Jezdić kao Veljko Guberina, Tihomir Stanić kao Filota Fila, Đorđe Marković kao Toma Fila i Aleksandar Đurica, koji će igrati Jovana Barovića. Prethodno je Đurica u seriji "Branilac" tumačio lik Siniše Minića, čiji je sin Vitomir ubijen.

- Interesantno je da smo u ovoj sezoni angažovali neke glumce iz prethodne, ali u potpuno drugačijim ulogama. Izazovno je i produkciji i njima da pokažu različitost svog umeća.

Pored Đurice, tu su i Aleksandar Stojković, Milena Predić i mnogi drugi. Kroz ovu sezonu "Branioca" proći će 144 glumca. "Branilac" je po tome specifičan, jer to nije serija u kojoj u 12 epizoda razvijate iste likove, istu epohu, iste lokacije. Ovo je praktično devet malih filmova. Za svaku epizodu je nova podela, nove lokacije i sve se radi ispočetka - objašnjava Jelena Svetličić.

- Pošto imamo i gradskih i crnogorskih i bosanskih priča, u ovoj sezoni se prvi deo snimanja odvija u Beogradu, a nakon toga se selimo u Crnu Goru. Tamo ćemo biti dve nedelje i snimićemo tri epizode. Nešto se može "fingirati", ali more, kamena sela i brdoviti predeli ne mogu, i zato se mora biti autentičan. Posle toga se vraćamo našem Ubu, gde imamo divnu saradnju i divne uslove za rad. Nakon Uba se vraćamo u Beograd, gde snimamo poslednju epizodu.

Aleksandar Đurica i autorka Jelena Svetličić, Foto Đ. Cvijović

U novoj sezoni ekipi serije pridružiće se veliki broj mladih glumaca. Jedan od njih je Marko Grabež, koji tumači Dragoljuba Gutića, saučesnika prvog ubistva taksiste u Jugoslaviji.

- O sadržaju epizoda ne bih sada govorila, ali to jeste jedan od velikih slučajeva Veljka Guberine. Bila je to prva oružana pljačka u Jugoslaviji. Ubistvo iz koristoljublja je nešto što asocira na kapitalizam, te je izazvalo veliku pažnju i javnosti i države - kaže autorka i dodaje da će u drugoj sezoni biti i glumaca iz drugih država.

Vučić Perović, Foto K. Mihajlović

- Jedna epizoda će imati isključivo crnogorski kast, a imaćemo i dosta glumaca iz Banjaluke i Severne Makedonije. Mnoge priče se odnose na mlade ljude, pa je to prilika da i oni budu nosioci epizoda. U važnim ulogama videćemo Saru Sandevu, Slavena Došla, Nevenu Nerandžić, Vučića Perovića, Ivanu Zečević kao i njihove starije kolege Tonija Mihajlovskog, Bojana Žirovića, Borisa Šaviju, Nikolu Rakočevića, Ljubišu Savanovića i Željka Erkića.

Sara Sandeva, Foto Promo

VIŠE SLOJEVA TUMAČENjA GREHA

OSIM profesionalnog, serija "Branilac" u drugoj sezoni otkriva i delove privatnog života čuvenih advokata.

- Veljko Guberina je imao nešto izuzetno glumačko. Bio je sublimacija intelekta, duhovnosti, znanja i poznavanja prava, ali i prirode onoga koga brani i onoga pred kim ga brani. Mislim da je sve to imao u malom prstu - izjavio je Nenad Jezdić.

- Pravo nije suvoparno, naprotiv. Postupci se u životu posmatraju dvostruko i trostruko, više je slojeva tumačenja, a samim tim i greha, i krivice, i nedela ljudskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović