MARTOVSKI FESTIVAL: Izbor filmova austrijskih autora

M. N. M.

24. 03. 2022. u 15:36

IZBOR filmova sa bečkog prolećnog festivala kratkog filma "Vienna Shorts", koji je sačinio filmski kritičar Nil Jang, biće predstavljen u četvrtak 31. marta na Martovskom festivalu - 69. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine, u selekciji Regionalna panorama.

МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ: Избор филмова аустријских аутора

foto promo

Od 19 časova, biće prikazano sedam kratkometražnih ostvarenja filmskih autora iz Austrije: "Brum Brum" Lorenca Ula, "Mora da postoji izlaz odavde" Rajnera Kolbergera, "Neće biti TV prenosa proleća" Mihaela Hajndla, "Uzrok smrti" Jiotija Mistrija (Jyoti Mistry), "Praznici" Katarine Pihler, "O / O" Paula Veningera i "Druže Tito, ja nasleđujem" Olge Kosanović.

Specijalni gost festivala biće Mihael Hajndl, autor koji je tokom prošle godine predstavio svoj rad na  online platformi "Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance", nakon što je Austrijski kulturni forum prethodno raspisao konkurs za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na ovoj platformi posvećenoj dijalogu umetnika iz dve zemlje.
Snimak za film "Neće biti TV prenosa proleća" napravljen je proleća 2020. godine tokom prvog lokdauna u Beču, kaže autor i dodaje:
 - U središtu ovih snimaka su bili TV aparati u privatnim dnevnim sobama, koji se vide s ulice. Tokom mojih dugačkih noćnih šetnji kroz grad, cilj mi je bio da pronađem što više ovih uređaja i snimim programe koji na njima idu. Nenamerno i donekle po inerciji, ukazala se medijska slika tog vremena. Za mene lično, ovaj snimak predstavlja raspoloženje društva u stanju uzbune. Istovremeno, mislim da ovi snimci takođe pokazuju kako je društvo dospelo u ovu situaciju kroz svoja dela i odnos prema svetu. U brzini kojom se smenjuju slike, od fiktivnih do stvarnih drama, od činjenica do lažnih vesti, od trivijalnog do egzistencijalnog, izgubila se moć njihovog razlikovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!