MIHAJLO PUPIN – LOVAC NA ZVEZDE: U Matici srpskoj večeras (18.00) promocija izuzetnog izdanja Kompanije Novosti

J. SIMIĆ

18. 03. 2022. u 09:58

U NAJSTARIJEM hramu srpske književnosti, kulture i nauke, u Matici srpskoj u Novom Sadu, večeras (petak) u 18 sati biće promovisano izuzetno izdanje Kompanije Novosti - „Pupin, lovac na zvezde“, proslavljenog pisca, dramskog autora i scenariste Radoslava Laleta Pavlovića.

МИХАЈЛО ПУПИН – ЛОВАЦ НА ЗВЕЗДЕ: У Матици српској вечерас (18.00) промоција изузетног издања Компаније Новости

N.Karlić

Na promociji u Matičinoj Svečanoj sali o ovom autorskom i izdavačkom poduhvatu posvećenom Mihajlu Pupinu (Idvor, 1854 - Njujork, 1935), jednom od najvećih svetskih i srpskih naučnika i njegovim sponama sa Maticom i srpskim narodom govoriće: Matičin predsednik prof. dr Dragan Stanić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, glavni i odgovorni urednik Kompanije „Novosti“ Milorad Vučelić, urednica Izdavačkog sektora Kompanije „Novosti“ Jelena Jovović i autor.

Pupin je, podsetimo, 1924. godine nagrađen „Pulicerovom nagradom“ za autobiografiju „S pašnjaka do naučenjaka“. Bio je Matičin stipendista i dobrotvor, te je ova institucija njemu u spomen 1996. godine ustanovila „Pupinovu nagradu“ koja se svake tri godine dodeljuje autorima diplomskih, master, magistarskih i drugih naučnih radova studenata u tehničkim i prirodnomatematičkim disciplinama kojima se idvorski blistavi um bavio.

A o značaju Pupina za Vojvodinu svedoči i nagrada sa njegovim imenom koju je Pokrajinska vlada ustanovila 2018. godine kao najviše priznanje istaknutim pojedincima za dugogodišnji rad, lično zalaganje i izuzetne rezultate u svim oblastima stvaralaštva.

Ulaz na promociju knjige „Pupin, lovac na zvezde“ večeras u Matici srpskoj je slobodan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024