ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE U STAROM DVORU: Predstavljeno izdanje "Za partiju i Tita"

J.D.

14. 03. 2022. u 16:30

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas u Starom dvoru promociji knjige „Za partiju i Tita: Partizanski pokret u Srbiji 1941–1944”, istoričara dr Nemanje Devića, u izdanju Instituta za savremenu istoriju i „Službenog glasnika”. Događaju je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ У СТАРОМ ДВОРУ: Представљено издање За партију и Тита

Privatna arhiva

Radojičić je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se obrati prisutnima na promociji ove knjige i istakao da je u pitanju važno i kapitalno delo.

– Živimo u vremenu u kojem reperkusije Drugog svetskog rata dobijaju čudnu moć i ponovo utiču na naše živote na način koji nismo očekivali. To je dokaz da je približavanje istorijskoj istini, koja se tiče perioda u kojem je partizanski pokret bio aktuelan, još uvek veoma važno i predstavlja nešto na čemu je potrebno i dalje raditi. Zbog toga mislim da ovo delo predstavlja stručnu analizu mladog naučnika, jednog od najmlađih doktora istorijskih nauka kod nas, te njegov temeljni pristup izučavanju pomenutog istorijskog perioda. Taj period, sa čitavim nizom kontroverzi, izvršio je snažan uticaj na naše društvo kroz sledećih 70–80 godina istorije, a reperkusije su prisutne i do današnjeg dana – rekao je Radojičić.

Prema rečima gradonačelnika Radojičića, sve što može da doprinese približavanju istini kroz naučnu metodologiju vodi bliže pomirenju i razjašnjenju nesporazuma i problema koje je Drugi svetski rat doneo. 

– Sve ovo govorim kao građanin i neko kome istorija nije struka, ali i kao neko ko želi da našoj deci stvorimo bolju budućnost. Dr Nemanja Dević je mlad naučnik i trebalo bi da predstavlja primer mladim ljudima koji žele da se bave naukom i naučnim istraživanjima. Kao gradonačelnik, podržavam sve ono što vodi ka zdravijoj političkoj atmosferi u našem društvu – rekao je Radojičić i poželeo autoru knjige uspešnu promociju i dalji naučni rad. 

Nemanja Dević je zahvalio Gradu Beogradu na prilici da promocija bude upriličena u Starom dvoru.

– Rad na ovoj knjizi predstavlja višegodišnje istraživanje, proučavanje i kritičko vrednovanje postojeće literature o partizanskom pokretu. Ova tema je mnogo puta proučavana i trebalo je napraviti izbor, razlikovati ideologiju od istoriografije, „sastrugati” slojeve revolucionarne mitologije i sistematizovati naučni rad. Tema partizanskog pokreta je još uvek „živa”, izaziva kontroverze i podele, ali donekle utiče i na političke prilike. Knjiga na neki način predstavlja raspravu sa partizanskom i propartizanskom istoriografijom i memoaristikom – rekao je Dević.

O knjizi i autoru su na današnjoj promociji govorili zamenik direktora Instituta za savremenu istoriju dr Bojan Dimitrijević, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju dr Kosta Nikolić i urednik Javnog preduzeća „Službeni glasnik” dr Borisav Čeliković. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!