UMETNICIMA JE SVAKA PODRŠKA DOBRODOŠLA: Konstantin Kostjukov, bivši direktor Baleta Narodnog pozorišta, o velikom priznanju

Marina Mirković

13. 02. 2022. u 09:49

VISOKO priznanje za doprinos nacionalnoj kulturi, poznati baletski igrač i pedagog, prvak, koreograf, a do nedavno i direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov, doživljava kao veliku počast, i raduje se što je njegovo višedecenijsko zalaganje na polju baletske umetnosti primećeno i nagrađeno.

УМЕТНИЦИМА ЈЕ СВАКА ПОДРШКА ДОБРОДОШЛА: Константин Костјуков, бивши директор Балета Народног позоришта, о великом признању

Foto Tanjug

Pritom, ne krije da je velikoj većini umetnika, posebno u doba pandemije koja prazni pozorišne sale, svaka podrška i pomoć i te kako dobrodošla.

Kostjukov je kao direktor Baleta, što je pozicija na kojoj je proveo mnoge godine, stigao da do ove zime ostvari putovanja ansambla u Španiju i Rusiju.

- U Rusiji, gde je naš Balet gostovao posle nekoliko decenija, je naš "Hazarski rečnik" doživeo sjajan uspeh, više puta su nas snimale moskovske TV kuće tim povodom, kako Sonju Vukićević tako i mene - priča ovaj vrsni umetnik.

Kao koreograf, ostavio je na Velikoj sceni svoju postavku "Labudovog jezera" koja će se, nada se, uskoro ponovo zaigrati, te "Krcka Oraščića" koji se već ponovo izvodi u punom sastavu, posle duge pauze u "postavci" - virusa korona.

- Radujem se svakom budućem igranju predstava, mada repertoar sad više nije moja briga - dodaje doskorašnji direktor Baleta.

Od detinjstva navikao na celodnevnu aktivnost, i to najpre upravo tu baletsku, polako pokušava da se prilagodi nešto sporijem tempu, koji će mu pružiti mnogo više slobodnog vremena. Kostjukov, koji je u tadašnju Jugoslaviju došao kao perspektivan igrač te namah zablistao kao zvezda naše baletske kuće, najzahvalniji je svojim roditeljima i porodici na podršci, svojim učiteljima koji su ga davno postavili na noge - i svim svojim kolegama sa kojima je zaigrao na sceni tokom duge karijere. Jer je balet, kako uvek ističe, neophodno razumevati kao timski rad.

MALE BALERINE

KOSTJUKOV je svakodnevno angažovan u svojoj školi za male balerine. Tu ih, ponosno kaže, priprema za upis u "pravu" baletsku školu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)