OBILIĆ SIGURAN U SEDIŠTU BIA: Saopštenje MKI o Meštrovićevom delu

M. A. K.

10. 02. 2022. u 06:40

MINISTARSTVO kulture i informisanja demantovalo je juče navode pojedinih medija kako je statua Miloša Obilića, rad Ivana Meštrovića, iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, nezakonito pozajmljena Bezbednosno - informativnoj agenciji.

ОБИЛИЋ СИГУРАН У СЕДИШТУ БИА: Саопштење МКИ о Мештровићевом делу

Foto Privatna arhiva

Kako se tvrdi u saopštenju, netačno je i neistinito "da Zakon o kulturnim dobrima propisuje da se kulturno dobro ne može ustupiti na period duži od šest meseci, da ustupljeno dobro mora biti dostupno javnosti, a da primalac kulturnog dobra mora posedovati uslove za njegovo čuvanje i angažovanu stručnu osobu koja će brinuti o njoj". Kako ističu u MKI "pozivanje na deo Zakona o kulturnim dobrima koji ograničava period ustupanja na `šest meseci` nije adekvatan za predmetnu pozajmicu, imajući u vidu da se ne radi o `međunarodnoj kulturnoj saradnji odnosno drugoj značajnoj povremenoj izložbi`, već o privremenoj, dugoročnoj pozajmici između dve državne institucije koja je definisana ugovorom".

U skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, aneks Ugovora o ustupanju na privremeno korišćenje kulturnih dobara iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu zaključen je sa i BIA 15. avgusta 2017, navodi su saopštenju, kao i to da je Meštrovićeva skulptura iz 1908, zavedena pod inventarnim brojem 229, teška 500 kilograma, ustupljena za izlaganje u službenim prostorijama.

- Shodno zakonskim propisima, ustanove zaštite mogu izlagati kulturna dobra ukoliko su obezbeđena od požara, fizičko-hemijskih i bioloških uzročnika oštećenja i neovlašćenog otuđenja u prostorijama gde se stalno čuvaju i izlažu, kao i mestu privremenog izlaganja - naglašava se u saopštenju MKI. - Stručno lice, ispred Narodnog muzeja u Beogradu, vrši redovne obilaske, provere i utvrđivanje stanja, te na taj način postupa u svemu u skladu sa obavezama propisanim zakonima. Takođe, samo kulturno dobro - skulptura Miloša Obilića je privremeno smeštena u zgradi koja je obezbeđena najvišim stepenom zaštite.

U zaključku svog saopštenja MKI ističe da su netačne i tvrdnje da skulptura "zasigurno nije u adekvatnim uslovima za njeno čuvanje" iz razloga što uslovi za čuvanje ove skulpture odgovaraju propisanim uslovima za izlaganje bronzane skulpture u galerijskim prostorima".

NIJE BIO ZA STALNU POSTAVKU

OGLASIO se juče i Narodni muzej, koji u svom saopštenju polazi od toga "da su dobra koja se čuvaju u muzejima vlasništvo svih građana i Republike Srbije", pa tvrde da je neobično što informacija o privremenom ustupanju jednog kulturnog dobra i njegovom izlaganju u zgradi BIA izaziva toliko reakcija.

- Imajući u vidu da izlaganje slulpture Miloša Obilića nije bilo planirano u okviru nove stalne postavke, skulptura je nakon sagledavanja uslova izlaganja, privremeno ustupljena Bezbedonosno-informatinoj agenciji - piše u saopštenju, uz konstataciju da je reč o ugovorom definisanoj privremenoj pozajmici između dve državne institucije, pa se ne može govoriti o ograničavanju dostupnosti kulturnog dobra javnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)