"MEĐU ŽENAMA" U BRONKSU: Izložba jedanaest naših umetnica u Americi, posle Pitsburga preselila se u njujorški Art centar

M. N. M.

31. 01. 2022. u 09:24

IZLOŽBA dela 11 umetnica iz Srbije nazvana Among Women ("Među ženama") - Savremena umetnost iz Srbije, otvorena je do 26. februara u galeriji Bronks River art centar u Njujorku.

МЕЂУ ЖЕНАМА У БРОНКСУ: Изложба једанаест наших уметница у Америци, после Питсбурга преселила се у њујоршки Арт центар

Rad Šejme Fere / Foto Rene Rozenstil

Kustoskinja izložbe je Amerikanka srpskog porekla Rejčel Klipa, a postavka se u njujoršku opštinu Bronks preselila iz Pitsburga, gde se mogla videti od sredine septembra do sredine januara, javio je Glas Amerike. Odlagana godinu i po zbog pandemije, izložba Among Women predstavila je američkoj publici radove savremenih srpskih umetnica, koje nisu mogle da prisustvuju otvaranju.

Izloženi radovi svedoče o postojanju jedne žive, dinamične i raznovrsne scene, na kojoj umetnice promišljaju o temama koje su vezane za specifični društveni trenutak i lokaciju koja ih sve spaja - Beograd - ali se ujedno bave i univerzalnim temama izbeglištva, ženskog statusa, društvene tranzicije i uništenja prirode.

Autorke izloženih radova su umetnice različitih generacija: Šejma Fere, Bojana S. Knežević, Marina Marković, Tijana Radenković, Simonida Rajčević, Vahida Ramujkić, Milica Ružičić, Maja Simić, Nina Todorović, Anica Vučetić i Gordana Žikić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati