FUDBAL SE IGRA I DUŠOM: Reditelj i scenarista Ognjen Janković o sportskoj filmskoj priči "Zlatni dečko"

A. POPADIĆ

26. 01. 2022. u 13:17

DEBITANTSKI film Ognjena Jankovića "Zlatni dečko" otvorio je novu filmsku 2022. godinu i odmah zabeležio veliki uspeh: za samo 10 dana pogledalo ga je 100.000 gledalaca.

ФУДБАЛ СЕ ИГРА И ДУШОМ: Редитељ и сценариста Огњен Јанковић о спортској филмској причи Златни дечко

Scena iz filma Zlatni dečko, Foto Promo

Glavni junak je talentovani ali problematičan mladi fudbaler Denis Marković (koga maestralno igra njegov imenjak Denis Murić) čiju karijeru određuju koliko njegov karakter toliko i zakulisne radnje raznih mešetara, menadžera, lažnih prijatelja.

"Zlatni dečko" je mnogo više od filma o sportu, što je prepoznala i publika, otuda i gledanost koja bi bila impresivna i da je zabeležena u ona "normalnija" vremena.

- Istovremeno sam i zbunjen i presrećan, nisam mogao da očekujem ovoliki uspeh za tako kratko vreme. Tih 100.000 gledalaca je važna informacija, ali meni su, s druge strane, mnogo važnije reakcije publike, a one su zaista divne - kaže, za "Novosti", reditelj i koscenarista (sa Vukom i Aleksom Ršumovićem) "Zlatnog dečka" Ognjen Janković.

Denis Murić, Foto Promo

Glavni junak prelazi put od trnja do zvezda i opet nazad, a njegova sudbina nije samo priča o fudbalu i zakulisnim radnjama već prikazuje vreme u kome živimo, u kome svi sanjaju o lakoj i brzoj zaradi.

- Nisu samo tinejdžeri, poput našeg glavnog junaka, ti koji veruju u mit o lakoj zaradi već je to, čini se, civilizacijska tekovina celog društva. Najvažnije mi je bilo da sve likove predstavimo kao ljude, one koji imaju dušu, bez obzira na to da li su gubitnici ili dobitnici. Nismo ih osuđivali već smo se trudili da prikažemo njihovu muku, želje i nadanja. Normalno je da se životni brodovi "potapaju" ako vam je jedini plan laka zarada. Svaki rad mora da ostavi znoj. Ipak, nisam se bavio nekim pretencioznim popovanjem publici, jer sam uveren da iskren i pošten odnos prema gledaocu daje rezultate - objašnjava Janković.

Reditelj Ognjen Janković, Foto A. Stevanović

Posebno ga, dodaje, raduje, što su gledaoci prepoznali stvari i poruke do kojih je njemu kao autoru najviše stalo.

- Osim te filmske atrakcije, publika, verujem, dobija i neku vrstu pouke. Jer, "Zlatni dečko" je, pre svega, dirljiva priča, ljudskost nam je u prvom planu. Pomno pratim reakcije i čujem da po društvenim mrežama roditelji čija deca treniraju neki od sportova u svojim grupama preporučuju gledanje našeg filma. Ponosan sam što je prepoznat i taj edukativni deo filma - iskren je naš sagovornik.

Ključ cele priče je, po Ognjenovom mišljenju, odnos između Makija (u tumačenju Igora Benčine) i Denisa.

- To je narativni stub našeg filma. Neočekivano, bivši bokser je taj koji dovodi u red mladog fudbalera. Ovde je boks prikazan kao deo stare škole, moralna vertikala kada je sport u pitanju. Kada neko malo skrene s pravog puta, uvek se pronađe neko ili nešto da ga vrati. Zato je uloga Igora Benčine ključna.

Iako se ovih dana spekulisalo da je lik Denisa pisan po uzoru na aktuelnog reprezentativca Nemanju Radonjića, Janković to demantuje i kaže da je glavni junak miks više fudbalera, i domaćih i stranih, a kao jedine dve sportske veze pominje legende Maradonu i Robija Faulera.

- Maradona mi je bio najveća inspiracija po karakteru, nosio je u sebi taj nedefinisani bunt po raznim stvarima, poznat je po porocima koliko i po fudbalu. Loše navike su bile deo njegovog karaktera, a publika mu je praštala jer je nosio tu iskrenu emociju, bio je više od fudbalera. Glavni lik, Denis, pravljen je po tom kalupu - duša pre suvog talenta!

Pripremajući film proučili smo mnogo priča o fudbalerima iz celog sveta, ali "Zlatni dečko" ne prepričava ničiji život. Otkriću vam jedino da je prva scena u filmu, kada Denis slavi pogodak tako što "ušmrkava" belu aut-liniju, inspirisana velikim Robijem Faulerom, koji je bio vrhunski igrač, ali i fudbaler koji je pravio neverovatne ispade - iskren je Janković.

NOVAC VAŽNIJI OD IGRE

FUDBAL se mnogo promenio poslednjih decenija, ali iako je, po Jankovićevim rečima, sada u prvom planu novac umesto igre, "veruje da i za fudbal postoji spas":

- Svedoci smo, nažalost, da su bombastične vesti isključivo one koje se odnose na visine transfera, a ne na dobru igru. Postoji nada, pa se možda i fudbal vrati na dane stare slave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati