MAJSTOR PORTRETA: Fotografije Predraga Mitića

M. N. M.

25. 01. 2022. u 15:29

IZBOR od šezdesetak fotografija majstora portreta Predraga Mitića, dugogodišnjeg foto-reportera i urednika fotografije i u "Novostima", biće predstavljen od 28. januara u 19 časova u Ustanovi kulture "Parobrod".

МАЈСТОР ПОРТРЕТА: Фотографије Предрага Митића

Milorad Vučelić, Foto P. Mitić

- Izložba nosi naslov "Ventil" jer je rad na ovim fotografijama za mene bio ništa drugo do ventil - da ne bih eksplodirao poput pretis-lonca, išao sam između spratova zgrade "Borbe" i fotografisao kolege - navodi Mitić.

Igor Marinković, Foto P. Mitić

- Većina ih je snimljena od Dana "Novosti" 16. oktobra, do mog rođendana 9. marta, u periodu kada je svetlo najmekše. Takođe, velika većina fotografija nastala je na "mom mestu" između spratova zgrade, dok su portreti nekolicine nastajali u mom studiju. Pored foto-reportera, novinara i urednika, "Ventil" obuhvata i fotografije na kojima su lica političara, glumaca i drugih umetnika.

Adam Puslojić, Foto P. Mitić

Peđa otkriva da je portretom Dačića sa "čerčilovskim šmekom", recimo, hteo da kreira svojevrsni omaž velikom Jusufu Karšu, koga su svetskom slavom ovenčali upravo portreti Vinstona Čerčila.

Celokupna postavka, koja će pred publikom u "Parobrodu" biti izložena deset dana, naći će se tokom ove godine i među koricama foto-monografije, otkriva autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

STIHOVI TEKU U RITMU ŽIVOTA: Iskra Brajović,  dobitnica nagrade Milutin Bojić za mlade pesnike