ČAČAK, PRVA PRESTONICA KULTURE: Potpisan ugovor između ministarke Gojković i gradonačelnika Todorovića

V. ILIĆ

19. 01. 2022. u 22:26

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka kulture i informisanje Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpisali su u sredu ugovor o implementaciji projekta "Prestonica kulture 2023. godine - Čačak". Ministarstvo kulture je izdvojilo za ovaj projekat nešto manje od 300 miliona dinara, dok je vrednost čitavog projekta pola milijarde dinara.

ЧАЧАК, ПРВА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ: Потписан уговор између министарке Гојковић и градоначелника Тодоровића

Ministarka i gradonačelnik na potpisivanju ugovora / Foto GU Čačak

Ministarka Gojković naglasila je da je danas ozvaničen početak realizacije projekta i dogovoreno da prva manifestacija počne sa prvim danom proleća 2023. godine.

- Ono što javnost malo zna jeste da je Grad Čačak poslednji predao prijavu za ovaj konkurs, ali je ona od stručne Komisije ocenjena kao najbolja i najsadržajnija, koja omogućava široko učešće svih građana Čačka, kako ustanova kulture koje su učestvovale u pripremi projekta, tako i nezavisne scene. Raduje me koncept "Prestonica kulture", sviđa mi se inovativnost, koja se ogleda i u osnivanju novog Muzeja košarke, jer Čačak može i mora da bude ponosan na 52 reprezentativca u košarci - rekla je ministarka, napominjući da će Čačak zauvek ostati upisan kao prva prestonica kulture Srbije.

Kako je istakla, plan ministarstva je da se svake godine raspisuje novi konkurs, kako bi posle više godina, kako je rekla, došlo do decentralizacije kulture.

Gradonačelnik Čačka je poručio da im je želja da, osim svih tradicionalnih kulturnih dešavanja koji se održavaju u ovom gradu decenijama, uspostave nove vrednosti kroz nova dva muzeja - Muzej košarke i Etnografski muzej, posvećen Velikom ratu, jer je, po njegovoj oceni, to dug prema našim junacima iz Prvog svetskog rata.

- Naša želja je da uspostavimo i nove vrednosti kroz ovaj projekat. Na nama je da opravdamo izuzetno laskavu titulu - rekao je Todorović, zahvalivši Komisiji koja je ocenjivala projekte, ali i svima onima koji su bez ikakve nadoknade pomogli da se on odradi.

Kreativni i radni moto projekta je "Čačanska rodna", inspirisan imenom sortimenta šljive koji je nadaleko prepoznatljiv čačanski poljoprivredni proizvod. Kroz ovaj moto predočena je ideja celog projekta - vizija grada Čačka kao vekovnog plodnog rodnog tla za razvoj kulture, umetnosti, duhovnosti, ali i nauke, privrede, turizma i sporta. Program je koncipiran kroz četiri podteme: "Sloboda", "raskršće", "Morava", "Kaldrma".

PRVI SASTANAK RADNE GRUPE

NAKON potpisivanja ugovora održan je prvi sastanak radne grupe formirane za realizaciju projekta, kome su prisustvovali članovi stručne Komisije za projekat i njena predsednica dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpske u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista