NA MAPI KARLOVACA I KULTNI FILMOVI: Zanimljiv projekat grupe mladih ljudi "Filmadžije"; obeležena mesta sa scenama iz pet ostvarenja

Ljiljana Preradović

16. 01. 2022. u 12:19

LjUBAV prema filmu, želja da upiše glumu i zaljubljenost na prvi pogled u romantične Sremske Karlovce, Mili Pajić, maturantkinji novosadske gimnazije "Isidora Sekulić", dali su ideju da u gradiću sa i danas sačuvanim šmekom duha prohujalih vremena, uradi nešto posebno. Nešto što će njegove stanovnike, ali i goste, podsećati da su upravo taj ambijent, građevine, krivudave i strme ulice, poslužile za snimanje kultnih filmova.

НА МАПИ КАРЛОВАЦА И КУЛТНИ ФИЛМОВИ: Занимљив пројекат групе младих  људи Филмаџије; обележена места са сценама из пет остварења

Foto Privatna arhiva

Gimnazijalka i njena neformalna grupa mladih, nazvana jednostavno "Filmadžije", za svega nekoliko meseci realizovala je projekat "Stazama filma - Filmska mapa Sremskih Karlovaca", te su na pet lokacija u varoši, gde je snimljeno toliko različitih filmova, postavljene table.

Tako je ispred kuće osnivača Karlovačke gimnazije Dimitrija Anastasijevića Sabova tabla sa scenom iz kultnog filma "Varljivo leto '68", jer je ona poslužila kao ambijent za scenu sa bibliotekom.

U centru, ispred nekadašnje kuće arhitekte Vladimira Nikolića je tabla sa insertom iz filma Santa Maria della Salute, a ona na Stražilovu podsećaće na film "Lajanje na zvezde". Scena iz filma "Tito i ja" je ispred Katoličke crkve, a svoje mesto dobio je i film "Vuk Karadžić". Na ulazu u varoš, ispred Bogoslovije, "Filmska mapa Sremskih Karlovaca", meštane i turiste upućuje gde se sve panoi nalaze.

- Ideja je došla spontano i hteli smo da podsetimo da su ovde snimani pomenuti filmovi i da ujedno promovišemo Sremske Karlovce - kaže Mila Pajić, koja od pre pola godine živi u varoši srpske kulture i duhovnosti. - Zbog ljubavi prema kinematografiji i filmovima koje mnogi i danas vole i rado gledaju, odabrali smo pomenutih pet. Zajedno sa članicama grupe Tijanom Petković, Višnjom Vukajlović i Aksom Zaimi, u saradnji sa Ekološkim centrom "Radulovački", trudila sam se da odaberemo zanimljive filmove, snimane u boemskim Sremskim Karlovcima.

Foto Privatna arhiva

Marija Petrović, mentor omladinskih projekata u Pokretu gorana Vojvodine, jedan od partnera u ovom projektu, veli da je sva bogatstva Sremskih Karlovaca, panorame, uske, kaldrmisane ulice koje odišu duhom istorije, prepoznao i iskoristio film.

Počevši od profesorske ljubavi začete u biblioteci Karlovačke gimnazije, do poljubaca i igranki "kod česme", "Lajanje na zvezde", "Varljivo leto '68", Santa Maria della Salute, po njenim rečima, samo su neki od filmova čije su kultne scene potpisane upravo u Karlovcima.

- Ti filmovi upijaju se iznova i iznova, ne bi li smo se vratili u neka lepša, nevinija vremena - veli naša sagovornica, napominjući da su za ovaj projekat imali veliku podršku Opštine. - Vremena kada "Tanjug javlja ljubav" a devojke se na igrankama mole za ples, a različiti svetovi sudaraju se i stvaraju ljubav koja ostaje i ne bledi. Hajde da se tih vremena, poljubaca, filozofa i pesnika podsetimo!

PROMOCIJA

PROMOCIJA projekta "Stazama filma - Filmska mapa Sremskih Karlovaca" planirana je na proleće. Tada će prema rečima Mile Pajić, na otvorenom biti prikazano svih pet filmova.

- Reakcije sugrađana su dobre i to nam puno znači - kaže gimnazijalka. - Verujem da će i posetiocima našeg grada biti interesantno.

Foto Privatna arhiva

ATRAKCIJA I PODSEĆANjE

POSTAVLjENjEM tabli, prema rečima Marije Petrović, turisti će imati priliku i razlog da obiđu više lokacija u Sremskim Karlovcima, a lokalno stanovništvo će moći da se priseti lepih kinematografskih momenata.

Projekat je deo "Šta nam teško" konkursa u okviru Nacionalnog programa volontiranja "Mladi su zakon", koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, a relizuju ga Mladi istraživači Srbije u partnerstvu sa Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca, Timom 42 iz Leskovca, CEGraD iz Obrenovca, GM "Optimistom" iz Gornjeg Milanovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!