"SRPSKI SION" NA PONOS CELOG NAŠEG NARODA: Patrijarh Porfirije na otvaranju spomen sobe u Karlovačkoj bogosloviji

J. SIMIĆ

11. 11. 2021. u 19:01

PATRIJARH srpski Porfirije i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovali su danas otvaranju Spomen-sobe u Bogosloviji „Sveti Arsenije Sremac" u Sremskim Karlovcima.

СРПСКИ СИОН НА ПОНОС ЦЕЛОГ НАШЕГ НАРОДА: Патријарх Порфирије на отварању спомен собе у Карловачкој богословији

Pokrajinska vlada

- Karlovačka bogoslovija je nezamenjiva u istoriji prosvete našeg naroda jer nas podseća na ono što je suština na kojoj se izgradila naša istorija i predanje, a Sremski Karlovci nisu samo mesto gde se vera i nauka ukrštaju, već predstavljaju jedinstvenu celinu koja se prožima – besedio je Njegova svetost patrijarh Porfirije.

Povodom 227. godišnjice Karlovačke bogoslovije, Pokrajinska vlada je učestvovala u obnovi Spomen-sobe i rekonstrukciji krova ovog zdanja.

- Sledimo ideje i napore onih koji su tokom minulih vekova svojim angažovanjem, zadužbinarstvom i verom izgradili ovo mesto i usmerili ga ka duhovnom razvoju čitavog naroda -  rekao je Mirović.

On je istakao da je reč o riznici u kojoj su sabrana dokumenta i drugi predmeti koji svedoče o dugoj i bogatoj istoriji obrazovanja sveštenika u Sremskim Karlovcima i o ljudima koji su tu istoriju stvarali.Podsetio je da su hiljade sveštenika koji su sedeli u skamijama ove škole i koji su iz nje odlazili u sve krajeve gde je živeo naš narod, bili čuvari naše vere i nacionalnog identiteta.

- Sremski Karlovci u celini su jedna od najvažnijih tačaka na vekovnoj mapi našeg trajanja, duhovnosti i identiteta i zato je Pokrajinska vlada 2018. godine osnovala Fond za obnovu i razvoj kulturno-istorijskog nasleđa, izdvojila znatna sredstva, između ostalog, za sanaciju i restauraciju fasada Patrijaršijskog dvora, Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja i rimokatoličke crkve, obnovu krova Bogoslovskog internata i radove na još nekoliko zdanja u najužem gradskom jezgru - dodao je predsednik Pokrajinske vlade.

U budžetu za 2022. godinu za obnovu Sremskih Karlovaca biće izdvojena još veća sredstva kako bi se vratio sjaj „Srpskom Sionu na ponos celog našeg naroda.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!