LJUBAV SE VRAĆA USAMLJENOM ČOVEKU: Novi roman slavnog pisca Mišela Uelbeka

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

06. 01. 2022. u 15:15

MIŠEL Uelbek ostaje veran sebi. U svom novom romanu pod naslovom "Uništiti" (Anéantir), koji se 7. januara pojavljuje u knjižarama, najčitaniji i najslavniji živi francuski pisac ponovo se upustio u predviđanje, a tema su mu, takođe, predsednički izbori, u čemu se, već, okušao u svojoj bogatoj spisateljskoj karijeri.

ЉУБАВ СЕ ВРАЋА УСАМЉЕНОМ ЧОВЕКУ: Нови роман славног писца Мишела Уелбека

Mišel Uelbek / Foto EPA

Već je, pre nekoliko godina, u svom romanu "Pokoravanje", predvideo muslimanskog predsednika. Ovoga puta, stvari se odvijaju u drugom pravcu.

Radnja Uelbekovog osmog romana dešava se 2027. godine koja odslikava i realni kalendarski trenutak sledećeg francuskog izjašnjavanja za novog šefa države.

Aktuelni predsednik, posle dva mandata, nema više pravo da se kandiduje. Sličnost s Makronom je više nego evidentna. U igru uskaču jedan novinar i ministar finansija, izvesni Brino Žiž, inkarnacija pravog ministra Brina le Mera.

Prijateljstvo, u pravom životu, između Uelbeka i Le Mera započelo je pre petnaestak godina kada je ministar pomogao piscu da iz Irske prebaci posmrtne ostatke njegovog psa na groblje kućnih ljubimaca u Anijeru kod Pariza.

Ne treba ni trošiti reči koliko je to bilo važno Uelbeku. Nova knjiga to najbolje pokazuje.

Roman koji se najviše čekao u novoj godini, tri godine posle "Serotonina", začinjen je i serijom atentata, od kojih i jednim i na migrante. Levica je svedena na mrvice, a desnica cveta. Politika, terorizam, imigracija, ali i savremeno ropstvo, starost, porodica, ljubav.

Mešaju se i život bez vere, usamljenost, sveprisutni internet. U ovom pristupu, kritičari vide manje provokativnosti, a više empatije.

Paralelno, radnja romana pisanog na 736 stranica, koji je kod "Flamariona" štampan u 300.000 primeraka, prati i intimnu dramu izvesnog Pola Rezona, ministrovog savetnika, čiji otac doživljava moždani udar. Počinje refleksija o pitanjima završetka života, humanosti i eutanaziji, uz elož lekarima, modernim herojima, bez pominjanja pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja