PREPISKA DANILA KIŠA: Izdavačka kuća "Arhipelag" objavila knjigu iz baštine pisca

D. Bt.

03. 01. 2022. u 10:25

IZ književne i lične zaostavštine Danila Kiša (1935-1989) pred čitaoce je stigla obimna knjiga "Iz prepiske", u kojoj su tekstovi od dečačkih i mladićkih dana, do meseci uoči piščeve smrti.

ПРЕПИСКА ДАНИЛА КИША: Издавачка кућа Архипелаг објавила књигу из баштине писца

Arhiva

U knjizi koju je priredila Mirjana Miočinović su Kišova pisma uglednim piscima, izdavačima, urednicima, kritičarima, prevodiocima. Među njima su Krleža, Davičo, Đilas, Pekić, Okudžava, Bulatović, Ljuba Popović, Suzan Sontag, Kundera, Zuko Džumhur...

- Iz Kišovih pisama i pisama njegovih prijatelja, saradnika i savremenika sklapa se najbolja i najpotpunija piščeva biografija. Nastajala sporadično, konkretnim povodima, ta nehotična biografija odaje utisak spontanosti i odsustva naknadne pameti, životnosti i autentičnosti. U tome je naročita draž i značaj ove prepiske. Ispisana iz prve ruke, i u dahu i u trenutku, ova biografija iz pisama nosi obeležje povoda i vremena u kome je nastala, bez naknadnih racionalizacija - kaže Gojko Božović, glavni urednik "Arhipelaga".

Profesorka Miočinović je u ovoj knjizi mnogo više od priređivača, dodaje Božović:

- Rekonstrukcija Kišove prepiske, od koje se najveći deo nije nalazio u piščevoj arhivi, predstavlja pravi istraživački poduhvat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)