MISTERIJE REŠAVA PRVA DETEKTIVKA MODERNE EVROPE: "TV Novosti" na setu druge sezone "Gospođica Skarlet i Vojvoda", koja se snima u Beogradu

J. J.

18. 12. 2021. u 14:21

DA Srbija poslednjih godina postaje evropski Holivud, sve je više potvrda jer se trenutno kod nas snima na desetine filmova i serija zapadne produkcije.

МИСТЕРИЈЕ РЕШАВА ПРВА ДЕТЕКТИВКА МОДЕРНЕ ЕВРОПЕ: ТВ Новости на сету друге сезоне Госпођица Скарлет и Војвода, која се снима у Београду

Foto Promo

O tome se ne zna mnogo, jer bi veoma brzo bila otvorena "sezona lova" na čuvene glumce, mada ne sumnjamo da smo na korak od tog scenarija. Kada vam gradom prošetaju Džoni Dep, Danijel Krejg, Pirs Brosnan, Ben Kingsli, Mark Hamil, Džon Kjuzak, Džesika Lang, Ralf Fajns, Dejvid Borijanaz... teško je ostati ravnodušan i makar ne poželeti zajedničku fotografiju. Ovaj trend se nastavlja tako da ćemo narednih meseci ugostiti i Kevina Kostnera, Stivena Langa, Gaja Pirsa, a, kako su "Novosti" ekskluzivno pisale pre nekoliko meseci, u našoj zemlji od jula boravi i ekipa poznate britansko-irske kostimirane serije "Gospođica Skarlet i Vojvoda". Vođeni dobrim glasom o odličnim uslovima za rad i producenti ovog serijala izabrali su Srbiju, tako da ćemo drugu sezonu, snimanu u našoj zemlji, gledati najverovatnije od proleća na kanalu Epik Drama. "TV novosti" su kao jedina ekipa iz medija ekskluzivno posetile set nadomak Beograda i od producenata saznali da su veoma zadovoljni uslovima i kvalitetom domaćih eksperata koji su u kratkom roku ostvarili sve njihove zamisli.

Između Irske, u kojoj je snimana prva sezona, i Srbije, nema mnogo dodirnih tačaka.

Foto Ivana Karić

Izuzmemo li predivnu prirodu, koju za razliku od nas Irci čuvaju, veliku dijasporu i ljubav prema cigarama i alkoholu, u čemu među našim zemljama vlada mrtva trka.

Međutim, producentkinje serije "Gospođica Skarlet i Vojvoda", Peti Išimoto i Rejčel Nju, odabrale su baš Srbiju za naslednicu Irske, gde će smestiti nastavak njihovog istorijskog trilera. Zahvaljujući tome, do feburara 2022. domaćini smo i glavnim glumcima ove serije - Kejt Filips, zvezdi "Krune", "Dauntaunovske opatije" i "Birmingemske bande", i Stjuartu Martinu kog smo gledali u serijama "Džejmstaun" i "Medičijevi". Kako su nam Peti i Rejčel otkrile u razgovoru, kada su u junu prvi put razmišljale o ovoj ideji bile su skeptične jer o našoj zemlji nisu znale ništa, a kamoli o uslovima za rad. Međutim, samo mesec kasnije, prilikom druge posete srpskom setu, njihove serije bile su prijatno iznenađene. Baš kao i mi na prvom koraku u ovom neverovatnom TV svetu.

Foto Promo

Sa "Dobrodošli na naš set" dočekale su nas nasmejane producentkinje, a mi smo od početka ovog druženja imali osećaj da smo zapravo u Londonu i to na kraju 19. veka u koji je smeštena radnja "Gospođice Skarlet". Damski šeširići, dugačke haljine, svilene marame, šalovi raznovrsnih šara i dezena, pletene korpice, tašnice, minđuše, broševi, hiljadu detalja za kojima bi uzdahnula svaka žena iz 21. veka, promicali su oko nas iz svih pravaca. Reku statistkinja na londonskoj kaldrmi krasili su i mladići čija su odela bila kombinacija strogih kostima u kojima svaki muškarac deluje kao džentlmen, bio on gospodin ili propalica, do klasičnih prnja tipičnih za niže slojeve britanskog društva tog doba. Kako saznajemo od producentkinja, većina ovih momaka i devojaka su naši ljudi. Kastinzi za statiste raspisuju se gotovo svakodnevno, a procedura, zbog situacije sa pandemijom korona virusa, je veoma jednostavna, ali i rigorozna - na set mogu ući samo osobe koje su prethodno testirane na koronu i koje se pridržavaju svih propisanih mera bezbednosti. Isti uslovi važili su i za nas. Upravo zbog toga, otkriva nam Peti, za četiri meseca snimanja gotovo da i nisu imali slujačeva zaraze.

Foto Ivana Karić

Naše putovanje 19. vekom započeli smo na periferiji Londona. Doduše, kraj oko Noting Hila danas je elitno jezgro Londona, ali je u vreme kada smo mi "boravili" u britanskoj prestonici bio kapija za ovaj urbani mravinjak.

Bacivši pogled na scenografiju ulice koja se pružala pred nama, i vodeći računa da ne "upadnemo" u kadar sa Kejt Filips koja je u tom trenutku snimala scenu, shvatili smo šta je bilo to što je presudilo da "Gospođica Skarlet" iz Irske završi u Srbiji. Svaki detalj, od uličnih lampi, preko zidova, u ovom delu seta zapuštenih zgrada u kojima žive siromašniji građani Londona, do izloga malih trgovačkih radnji i zavesa iza kojih se kriju misterije koje juri prva detektivka moderne Evrope, Eliza Skarlet, bili su preslikani kao iz prve sezone.

Foto Ivana Karić

Peti nam otkriva da su u tom pogledu domaći stručnjaci prevazišli sva njihova očekivanja. Oduševila ih je i brzina kojom je ceo set bio postavljen, kao i činjenica da je set u Srbiji bio gotovo duplo veći od onog u Irskoj, a da granica budžeta ni u jednom trenutku nije probijena. A u grandiznost onog što je izgrađeno na samo nekoliko kilometara od Beograda uverili smo se već na sledećem koraku kada smo se na samo nekoliko metara od blatnjavog Noting Hila obreli u samom centru Londona. Levo od nas bila je detektivska kancelarija Elize Skarlet, niz ulicu smo gledali na Skotland Jard, a odmah prekoputa bio je red klasičnih londonskih zgradica iz viktorijanskog doba. U jednoj od njih živela je i glavna junakinja serije. Taman što smo zakoračili ka Pikadiliju, skrenuli su nas ka šatoru sa rediteljima u kom smo na ekranima mogli da "bacimo oko" na scenu koja se upravo snimala. U kadru su bili Eliza, Vojvoda i, eto iznenađenja - naš glumac Nikola Bulatović. Kojim povodom i o čemu se radilo u sceni ne smemo da otkrivamo, ali otkrićemo da on nije jedini srpski glumac u ovoj britanskoj seriji. Značajne role ostvarili su i Dragan Mićanović, Miona Marković, Frano Lasić, Dunja Stojanović, Ana Bretšnajder, Vahid Džanković, Emilija Stanišić i mnogi drugi.

Foto Ivana Karić

A zatim je došao trenutak da sa londonskih ulica zakoračimo u enterijere "Gospođice Skarlet". I tek tu smo ozbiljno shvatili veličinu ovog projekta. Cela jedna industrijska hala veličine onih u kojima su se nekada proizvodili traktori za ceo svet, sada je bilo smešteno na desetine "boksova" koji su dočaravali sve moguće prostorije koje vidimo u seriji. Tako smo, šetajući od jednog do drugog, obišli pabove, parfimerije, draguljarnice, kancelarije mističnog vidovnjaka, gospođice Skarlet i Vojvode, skoknuli do kuhinje u kojoj su na šporetu bili spremni lonci za kuvanje nečijeg ručka, a kroz prozore u dvorištu se mogao videti beli veš na žicama. Posetili smo i dom gospođice Skarlet, kao i kancelariju njenog odanog pomoćnika Mosija, a obilazak Skotland Jarda završili smo kako to red nalaže - u zatvorskoj ćeliji. Videli smo i sobu za saslušavanje, i niz drugih prostorija napravljenih posebno za scene iz druge sezone, koje se do sada još nisu pojavljivale u seriji. Da bi se obišao ceo set serije, i to u protrčavanju, bez zastajkivanja, a pred očima su nam promicali razni detalji - od šoljice za kafu preko blistavo kristalnog lustera, do pribora za pisanje na radnom stolu Vilijama Vojvode Velingtona, potrebna su nam bila oko tri sata. Za priče koje prate sve ono što ide uz rad na jednoj seriji nisu dovoljni ni dani razgovora sa Peti i Rejčel.

Foto Ivana Karić

ŠLjIVOVICA BEZ PREMCA

EKIPA serijala u Srbiji će boraviti do februara. Producentkinje Peti Išimoto i Rejčel Nju otkrile su nam da su od jula skoro sve vreme bile u Srbiji, posvetivši se u potpunosti radu na seriji. Vremena za obilazak naše zemlje nije bilo mnogo, ali je Peti, budući da je ona ta koja je u ovom tandemu avanturističkog duha, iskoristila svaki mogući trenutak da uživa u Beogradu. Među omiljenim destinacijama, koje su se našle i na njenom Instagram profilu, su Hram Svetog Save i beogradska oaza Košutnjak. Želja joj je da do kraja snimanja poseti i Novi Sad, a za domaću kihinju, pogotovo jela od kupusa, ima samo reči hvale. Naravno, svakom dobrom obroku prethodi aperitiv, a kao omiljeni i Peti i Rejčel izdvojile su, naravno, šljivovicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega