ZAVRŠEN 4. SYNERGY FESTIVAL: U Novosadskom pozorištu okupili se tatari iz Srbije, Rumunije, Mađarske, Nemačke i Hrvatske

V.V.S.

13. 12. 2021. u 17:22

MEĐUNARODNI festival jezičkih i etničkih manjina Synergy, koji se četvrti put održava u Novosadskom pozorištu (Ujvideki sinhaz) završen je predstavom "Pazi na prazninu" HNK iz Varaždina.

ЗАВРШЕН 4. SYNERGY ФЕСТИВАЛ: У Новосадском позоришту окупили се татари из Србије, Румуније, Мађарске, Немачке и Хрватске

foto: D.Domazet

Tokom prethodnih sedam dana gledaoci su videli sedam predstava teatara iz Rumunije, Mađarske, Nemačke, Hrvatske i Srbije. Osim pozorišnih komada i muzičkog programa, festival je pratila izložba likovnih radova polaznika Škole "Milan Petrović", inspirisanih sloganom ovogodišnjeg festivala - "Stvarnost ili priviđenje", a prihod od ulaznica namenjen je učenicima škole.

U okviru festivala, održan je i sastanak Međunarodne asocijacije manjinskih teatara, čiji je cilj da "umrežava" manjinske teatre i umetnike iz različitih krajeva sveta. Izvodila su se uglavnom dela savremenih autora, od kojih su mnoga još nepoznata na našim prostorima. Posredstvom teatarske umetnosti, publika je imala priliku da se bolje upozna sa kulturom i tradicijom pozorišnog života u drugim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)