"OCENA, DOKAZA" SAŠE OBRADOVIĆA: Ambasador Srbije u Norveškoj napisao roman o policijskom inspektoru koji voli da, čita knjige

D. B. M.

03. 12. 2021. u 20:33

Novi roman Saše Obradovića "Ocena dokaza" upravo je objavljen u izdanju "Arhipelaga" u ediciji "Zlatno runo" .

ОЦЕНА, ДОКАЗА САШЕ ОБРАДОВИЋА: Амбасадор Србије у Норвешкој написао роман о полицијском инспектору који воли да, чита књиге

Arhipelag

Policijski inspektor Milan Ilić, koga kolege zovu Intelektualac zbog njegove strasti prema čitanju knjiga, kreće se poput nekog savremenog Don Kihota među istražiteljima i činjenicama nerešenih ubistava iz devedesetih godina.

Rešen da rasvetli jedan ratni zločin iz devedesetih, Ilić se suočava sa slikom društva u kome je sve povezano i u kome su nekadašnji ratni preduzetnici postali ugledni i uticajni građani.

U romanu "Ocena dokaza" Saša Obradović koristi i elemente krimi romana i elemente parodije detektivskog romana. Pun napetosti i preokreta, policajaca koji tragaju za istinom i policajaca koji istinu zataškavaju, ali i ljubavnih afera, ovaj roman dovodi sve u sumnju, pa i samo poštenje istražitelja.

– Živimo li u vremenu u kome zahtev za iznošenjem istine gubi svoju elementarnu socijalnu funkciju? Da li danas svaka strana laže iz nekog razloga ili je greška do nas koji sumnjamo u svakoga ko progovori? Može li se puna istina u današnjem društvu uopšte saznati? – kaže Saša Obradović. – Ova priča ne ispunjava čitaoca blagim osmehom, niti sažaljenjem prema mukama smešnog „viteza“, već dovodi sve u sumnju, uključujući poštenje istražitelja i pouzdanost pripovedača. Na kraju, čitaocu ne preostaje ništa drugo već da sam „oceni dokaze“ i donese svoj sud. Ako je tako nešto još uvek moguće. 

Rođen u Valjevu 1968. godine, Saša Obradović je pripovedač i romansijer; profesionalni diplomata i nekadašnji pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Pre romana "Ocena dokaza" , Obradović je objavio knjige pripovedaka: "Ulazak u zamak" (1999) i "Izlazak iz zamka" (2011), novelu "Drugi drugi svijet" (2009), kao i romane: "Mardijan je najzad mrtav" (2005), "Vrt ljubavi" (2008) i "Sestre Karamazić" (2013). Od 2017. godine je ambasador Srbije u Finskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)