ROMANSIRANA BIOGRAFIJA DAME KOJA JE VOLELA NIKOLU TESLU: Ana Atanasković ispisala priču o Ketrin Mekmehon DŽonson

D. B. M.

02. 12. 2021. u 22:52

SPISATELjICA i novinarka Ana Atanasković napisala je romansiranu biografiju Ketrin Mekmehon Džonson, dame koja je neizmerno volela velikog naučnika Nikolu Teslu, najboljeg prijatelja svog supruga. Tako je kroz uzbudljiv dnevnik glavne junakinje u romanu "Moja ljubav Nikola Tesla" ("Laguna") čitaocima podarila izuzetan opis slavnog pronalazača i brojnih poznatih pisaca i značajnih ljudi tog vremena, kao i sjajan uvid u razvoj Njujorka i Amerike, procvat časopisa, gradnje, načina razmišljanja i života.

РОМАНСИРАНА БИОГРАФИЈА ДАМЕ КОЈА ЈЕ ВОЛЕЛА НИКОЛУ ТЕСЛУ: Ана Атанасковић исписала причу о Кетрин Мекмехон Џонсон

Arhiva

-Čitaoci će u knjizi pronaći mnoštvo novih podataka, jednu istinitu priču o kojoj se do sada malo znalo - ljubav jedne žene, Ketrin Džonson, Amerikanke, prema Nikoli Tesli, čarobnjaku. Takođe, mogu saznati i kako je Tesla provodio vreme sa njenom porodicom, dolazio na njihove zabave, družio se s elitom i bio predmet uzdaha mnogih drugih žena, što je stvaralo emotivne komplikacije i u duši Ketrin Džonson. Nadasve, mogu očekivati emotivni zemljotres, koji iz njene duše kreće i ostaje u etru, njenu nesebičnu privrženost i sve patnje kroz koje je prošla, prateći ga, kao ženski deo njegove duše. Knjiga je puna tačnih istorijskih podataka i vrtloga emocija.

Nije zanemaren ni Njujork tog doba, koji je važna figura u romanu", rekla nam je autorka povodom izlaska knjige.

Ketrin Džonson i Nikola Tesla upoznali su se u osvit njegove velike naučne slave. Kao najbolji prijatelj njenog supruga Roberta, Tesla je bio rado viđen gost u domu Džonsonovih. U Ketrininim dnevničkim zapisima navedeni su brojni detalji ove neobične, platonske ljubavi, oslikano je bujanje jedinstvene, iskrene naklonosti i učvršćivanje bliskog prijateljstva.

Takođe, iz njene perspektive sagledava se energični, zahuktali razvoj Njujorka i Amerike tog doba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru