LEPO JE BITI ČOVEK: Najavljena premijera filma reditelja i scenariste Dušana Kovačevića

A. POPADIĆ

26. 11. 2021. u 09:55

NAŠA želja je bila da napravimo priču o današnjem vremenu. Čini mi se da smo napravili film koji je odraz jednog vremena, slika običnog života sa neobičnim događajima. Sve što sam radio imalo je neki element paranormalnog, pa tako i ovaj film, jer ni naš život nije baš normalan - poručio je na jučerašnjem predstavljanju filma "Nije loše biti čovek", njegov scenarista i reditelj Dušan Kovačević, i dodao da je naslov proizašao iz samog života. - Ima trenutaka kada čovek počne da sumnja u sebe i sve, ali na kraju shvati da je, ipak, lepo biti Čovek.

ЛЕПО ЈЕ БИТИ ЧОВЕК: Најављена премијера филма редитеља и сценаристе Душана Ковачевића

Andrija Milošević, Vojin Ćetković, Dušan Kovačević, Branka Katić i Lena Kovačević / Foto N. Skenderija

Novinari su dobili priliku da pre premijere, zakazane za 7. decembar, pogledaju novo ostvarenje čuvenog dramskog pisca. "Nije loše biti čovek" je istovremeno i savremen, i bajkovit, i dirljiv film sa elementima drame koliko i trilera, koji postavlja večito pitanje - da li je kraj života istovremeno i kraj boravka na ovom svetu, ili postoji mogućnost da se život produži u nekom drugom obliku.

- Moje viđenje sveta je oduvek bilo pomalo sumnjičavo. Postoji još jedan svet, jedan paralelni univerzum, mislim na sva ona divna božja stvorenja koja nas okružuju, na ptice, na životinje, na drveće, na sve ono što čini lepši deo planete. Ovo je neka vrsta moje zahvalnosti tim pametnim i dobrim stvorenjima, kojima sam u svojim delima posvetio veliki deo - kazao je Kovačević.

Uz Vojina Ćetkovića, u ulozi profesora klavira, depresivnog zbog gubitka posla i nerešenog ubistva voljenog kuma, drugi glavni "glumac" je pas Žuća. Najteži zadatak imao je upravo Ćetković koji je vodio dijaloge i "razgovorao" sa svojim vernim filmskim pratiocem, Žućom.

- Veliki izazov mi je bio izgovoriti rečenice koje sam sam pisao. On je pročitao neki moj intervju, nešto što sam ranije pisao, a što je bilo jako lično. Kasnije sam te rečenice prepoznao u scenariju, zato i ne čudi što sam ovu priču shvatio vrlo emotivno i lično. Rad sa psima je bio najlakši deo, teže mi je pao rad sa kolegama - našalio se na kraju Vojin i dodao da je iskustvo sa Žućom bilo toliko pozitivno da je konačno udovoljio željama svojih ćerki, Vere i Nade, i po završetku snimanja kući doneo psa.

Većinu glumačke ekipe čine renomirana imena, uz Vojina, tu su i Branka Katić, Nenad Jezdić, Hristina Popović, Andrija Milošević, Srđan Todorović, Gordan Kičić, ali i rediteljeva ćerka, pevačica Lena Kovačević.

- Velika je sreća u ovo vreme, kada se toliko snima, dobiti glumce koje želite. To je zahtevalo mnogo uklapanja u snimajuća 23 dana, ali smo uspeli. Glumac često u mladosti uđe u jedan žanr pa ga posle vide u takvim ulogama, poželeo sam da to iskomplikujem zato je recimo Andrija Milošević dobio ulogu kriminalca - objasnio je reditelj.

Milošević je poručio da "ovu ulogu doživljava kao nagradu za dosadašnji rad".

- Kada sam pitao Duška zbog čega je pozvao baš mene, odgovorio mi je: "Pusti mene da mislim, ti glumi". Tako da smo tako i radili. Pokušavao sam da ispratim svaki njegov gest, da uhvatim sve nijanse, da ne budem najlošiji u učionici - kazao je glumac i kroz smeh "upozorio" novinare da "o njemu pišu samo lepo".

Lena Kovačević koja u ovom filmu glumi pevačicu bila je iskrena i rekla da je ovaj film, za razliku od ostalih, pogledala deset puta i da svaki put u njemu nađe nešto novo. Važan deo filma čini upravo muzika, za koju je bio zadužen Momčilo Bajagić, a songovi iz ostvarenja "Nije loše biti čovek" uskoro će se naći i na CD-u.

SEĆANjE NA LANETA

I glumica Branka Katić smatra da je čast i zadovoljstvo raditi nešto po scenariju Duška Kovačevića, pa još i u njegovoj režiji.

- Moja junakinja je možda i najnormalnija od svih likova - kazala je Branka, a potom se prisetila saradnje sa nedavno preminulim kolegom. - Imali smo privilegiju da budemo i sa Lanetom Gutovićem koji je odigrao malu, ali divnu ulogu i koji nije propustio dan da nas ne zasmeje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju