FRANCUSKO-SRPSKI FILMSKI SUSRETI: Beograd će ugostiti francuske filmske stručnjake

D. B. M.

24. 11. 2021. u 16:34

U OKVIRU Festivala autorskog filma održaće se, od 1. do 3. decembra, šesti Francusko-srpski filmski susreti, u organizaciji Francuskog instituta, MegaCom Filma, Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i Udruženja za promociju nezavisnog filma ACID.

ФРАНЦУСКО-СРПСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ: Београд ће угостити француске филмске стручњаке

FOTO: Promo

Susreti će krunisati uspešnu filmsku saradnju Francuske i Srbije kroz niz aktivnosti posvećenih sedmoj umetnosti. Uprkos otežanim okolnostima, usled sanitarne krize, Francuski institut i partneri i ove godine će posvećeno raditi na produbljivanju francusko-srpske filmske saradnje, kroz teme namenjene studentima i mladim stručnjacima, razmenu dobrih praksi i aktivnosti čiji je cilj jačanje filmskih kapaciteta ove dve zemlje.

Beograd će ugostiti francuske filmske stručnjake koji će razmeniti iskustva sa svojim srpskim kolegama o održivim praksama tokom snimanja, dok će predstavnici Mladih ambasadora, Mreže kinoprikazivača Srbije, bioskopa LUX i Udruženja za promociju nezavisnog filma ACID održati radionicu na temu razvoja mlade publike.

Poznati francuski inženjer zvuka Bruno Tarijer srpskoj publici će govoriti o svojoj saradnji za eminentnim rediteljima (Beson, Farhadi, Kusturica, Golubović i drugi) dok će Žan-Noel Kristijani, direktor Ateljea Varan, podeliti svoje viđenje dokumentarnog filma. Francusko-srpski susreti takođe će biti prilika da se srpskim filmskim stručnjacima predstave škola i centar savremene umetnosti Le Fresnoy, fondovi Aide aux cinémas du monde i La Fabrique Cinéma, te rezultati radionice posvećene francusko-srpskim koprodukcijama, nedavno održane u Parizu.

Svi paneli će, osim u Kombank dvorani, moći da se prate i putem zum linkova.

Pored toga, u okviru Festivala autorskog filma biće prikazano 27 francuskih filmova, među kojima su „Leto na Korzici“, režisera Paskala Tanjatija i „Soy Libre“, režiserke Lor Portje, po izboru ACID-a. Osim u Beogradu, „Soy Libre” će biti na programu i u Novom Sadu (29.11.) i Gornjem Milanovcu (30.11.), dok će „Leto na Korzici” biti prikazan u  Nišu (29.11.). 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest