KULTURA, NAČIN ŽIVOTA: Novosađani i Novosađanke u predstavljanju svog grada kao Evropske prestonice kulture

S. B.

19. 11. 2021. u 13:46

SVOJEVRSNU pozivnicu za posetu Srpskoj Atini 2022. godine, koja će, kao što je poznato, za mesec i po dana postati Evropska prestonica kulture, uputili i Novosađani i Novosađanke različitih profila predstavljajući svoj grad i promovišući ideju da je kultura način života u njemu.

КУЛТУРА, НАЧИН ЖИВОТА: Новосађани и Новосађанке у представљању свог града као Европске престонице културе

nsepk

Balerine, ulični svirači, slikari, veslači, basketaši, performeri, plesači, boćari, muzičari, fotografi... zajedno su predstavili sve one vrednosti i specifičnosti koje čine deo identiteta grada i jedan su od razloga za dobijanje prestižne titule Evropske prestonice kulture.

- Kroz ono što najbolje rade, učenici i učenice Muzičke i baletske škole u Novom Sadu, članovi AKUD „Sonja Marinković“, mladi i već nagrađivani, ali i renomirani vizuelni umetnici i umetnice među kojima su Aleksandar Bunčić, Pavel Surovi, Luna Šalamon, kao i tatu majstor, koji nosi epitet jednog od najboljih u Srbiji, Ivan Sabo, vizuelno su predstavili raznolikost i bogatstvo Novog Sada. Dokazujući da kulturu, kao način života, ne čini samo umetnost, već i druge oblasti, kao što je sport, promociji su pridružili i članovi Veslačkog kluba „Danubius 1885“, predstavljajući tradiciju Novog Sada stvorenu na obali Dunava, basketaši „tri na tri“ koji, ostvarenim svetskim uspesima prethodnih godina, ispisuju nove stranice bogate sportske istorije Srpske Atine, kao i koreografkinja Marina Aranitović koja je stekla višegodišnje iskustvo kako u zemlji, tako i u inostranstvu i brojni plesači - kažu u NS EPK.

Posebnom novosadskom šarmu u promociji doprineli su ulični svirači Bad Week, koji su ove godine bili deo programa Kaleidoskopa kulture, kao i čuveni boćari, koji decenijama u različitim delovima grada održavaju tradiciju jedne od najstarijih sportskih igara.

Promociji Novog Sada kao Evropske prestonice kulture doprineli su i umetnici iz drugih gradova Srbije, među kojima kompozitor, Nemanja Mosurović poznat po muzici za brojne domaće filmove i serije među kojima su „Četvrti čovek“, „Šejtanov ratnik“, „Beogradski fantom“, „Besa“, „Vojna akademija“ i druge, filmski radnici koji su ostvarili internacionalnu karijeru Aleksandar Adžić i Miloš Jaćimović i drugi.

Program Evropske prestonice kulture tokom 2022. godine obuhvatiće više od 4.000 domaćih, nacionalnih i evropskih umetnika koji će se predstaviti na 1.500 kulturnih događaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)