LAŽ KAO GLAVNA ALATKA STVARNOSTI: Žiri Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu danas saopštava dobitnike "Ardaliona"

N. Janković

07. 11. 2021. u 10:21

UŽICE je ovih dana pozorišni centar regiona, 26. po redu Jugoslovenski pozorišni festival pozornica je za sedam odabranih ostvarenja iz tri bivše jugoslovenske republike: Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Festival je otvorila književnica Vida Ognjenović, naglasivši da užički teatar sada ima ulogu "prestonog, to je upravno mesto pozorišne vlade, ona će vladati i raspravljati o čovekovim mukama, nevoljama i radosti".

ЛАЖ КАО ГЛАВНА АЛАТКА СТВАРНОСТИ: Жири Југословенског позоришног фестивала у Ужицу данас саопштава добитнике Ардалиона

"Pučina" / Foto Radovan Baja Vujović

Publika je do sada bila u prilici da vidi pet predstava: počelo je komadom "Sedam strahova" prema tekstu Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Usledilo je izvođenje "Pučine" Jugslovenskog dramskog pozorišta, prema komadu Branislava Nušića u režiji Egona Savina. Pred užičku publiku izašao je ansambl Pozorišta "Promena" iz Novog Sada, sa predstavom "Tri zime" u režiji Jasne Đurišić, po tekstu Tene Štivičić. Usledila je "Đokonda" Crnogorskog narodnog pozorišta (prema komadu Viktora Lodata u režiji Dušanke Belade), a Atelje 212 se u trku za "Ardalione" uključio predstavom "64" (prema komadu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović). Na repertoaru su i "Strah" Narodnog pozorišta iz Pirota i "Zelena čoja Montenegra" Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta iz Podgorice i Grada teatra Budva.

Prva, zenička predstava podsetila je da je dobro pisanje preduslov za dobar teatar. Komad "Sedam strahova", po romanu Selvedina Avdića, upućuje na ovu knjigu: u pozadini je zločin pripadnika bošnjačke strane nad Srbima i Hrvatima u Muzičkoj školi Zenica. U vremenu sadašnjem, glavni akter kroz ličnu dramu, bez naznake pamfleta govori o poratnom gradu - o njegovim ostacima, o ljudima koji tu žive ili se iz daleka vraćaju da pošteno i beskompromisno dođu do izgubljene, skrivene i zastrašujuće istine.

Iz Nušićevog opusa, verovatno najmanje popularna "Pučina", Užičanima je donela bravure Nenada Jezdića i podsećanje na mučno formiranje srpskog građanstva, zasnovanog na karijerizmu, malograđanštini i brakolmstvu radi interesa. Kako bilo, tako i ostalo.

- Gde je nestao pojmovnik časti, morala i ljubavi pa su ljudi toliko željni statusa i ugleda? Laž je danas najzastupljenija alatka, postala je poput fiziološke potrebe našeg čoveka. Nušić nas je na kratko okupio da uvidimo stvarnost, ali šta će biti sutra - zapitao se glumac Nenad Jezdić, posle užičkog nastupa.

"Tri zime", na festivalu zamenska predstava, delo je Jasne Đuričić i njenih novosadskih studenata. Rezultat je bio dostojan nastupa na prestižnom festivalu, publika je kalambur jugoslovenstva, kosmopolitizma i univerzalnosti nagradila visokom ocenom 4,82.

"Đokonda" Crnogorskog narodnog pozorišta istinita je priča o događaju iz 1911. godine, kada je jedan italijanski radnik Mikelanđelovu Mona Lizu ukrao iz Luvra, kako bi je vratio u domovinu. Komad po romanu Viktora Lodata omaž je umetnosti samoj, onom neuhvatljivom, nematerijalnom životnom tkanju koje pripada svakom čoveku i čovečanstvu.

"Sedam strahova" / Foto Radovan Baja Vujović

Atelje 212 je Užičane počastio predstavom "64", sa Hanom Selimović u glavnoj ulozi. Tena Štivičić razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja: sopstvenih, izneverenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo.

Ne može se sa sigurnošću reći da izbor predstava odgovara sloganu ovogodišnjeg festivala "Pričaj mi o nežnosti", ali je izvesno i važnije da zadovoljava duhove okupljene u užičkom Narodnom pozorištu, nudeći umetnost - naspram ne tako visoko vrednovane svakodnevice.

Ko su dobitnici "Ardaliona", festivalskih nagrada, biće poznato danas, o tome će odlučivati žiri u sastavu: Vida Ognjenović, Radivoje Dinulović, Edvin Liverić, Maja Mrđenović i Dario Harjaček.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)