ZAVRŠEN JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL: "Čitač" odneo prestižne "Ardalione"

N.J.

10. 06. 2021. u 16:25

OSTVARENjE „Čitač“, kooprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i „Beo art“ produkcije, najbolja je predstava 25. Jugoslovenskog festivala u Užicu.

ЗАВРШЕН ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ: Читач однео престижне Ардалионе

foto: NP Užice

U obrazloženju stručnog žirija napisano je, da komad nastao po tekstu Bernharda Šlinka i dramatizaciji Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića „temu krivice prikazuje uzbudljivim i visoko artikulisanim umetničkim sredstvima.“

„Ardalion“ za nabolju režiju poneo je Boris Liješević za ostvarenja „Čitač“ i „Upotreba čoveka“ (Novosadsko pozorište i Budva grad teatar).

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Mirjana Karanović tumačeći lik Hane u komadu „Čitač“, najbolji glumac ovog festivalskog izdanja je Marko Grabež koji je tumačio lik Mihaela Berga u istoj predstavi.

Najbolju scenografiju i kostografiju potpisuju Željko Piškorić i Marina Sremac u komadu „Upotreba čoveka“.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripala je Sanji Marković za ulogu Simke u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Najbolji mladi glumac Jugoslovenskog pozorišnog festivala je Aljoša Đidić, a nagrađen je za ulogu u komadu „Upotreba čoveka“.

Dodeljen je i specijalni „Ardalion“ autorskom timu i ansamblu predstave „Radnička hronika“, reč je o ostvarenju Narodnog pozorišta iz Subotice, po komadu Petra Mihailovića, u režiji Veljka Mićunovića.

Članovi žirija 25. izdanja JPF bili su Svetozar Rapajić, Dragana Varagić i Janko Ljumović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024