ROĐENI GOSPODIN GLUMAC: U Narodnom pozorištu u Beogradu održana komemoracija Radovanu Miljaniću

V. STRUGAR

01. 11. 2021. u 22:52

DUGIM, toplim aplauzom danas je poslednji put ispraćen sa Velike scene Narodnog pozorišta glumac Radovan Miljanić.

РОЂЕНИ ГОСПОДИН ГЛУМАЦ: У Народном позоришту у Београду одржана комеморација Радовану Миљанићу

Kolege i prijatelji u Narodnom pozorištu, Foto: N. Skenderija

Beskrajna dobrota i gospodstvenost, dve su osobine o kojima su govorile sve kolege u nacionalnom teatru, s velikom tugom opraštajući se od umetnika kojeg je smrt zatekla između dve predstave: njegovo srce prestalo je da kuca tek što se vratio s gostovanja "Vase Železnove" u Nižnjem Novgorodu.

- Visoka etika i ogromna, istinska ljubav prema pozorištu, ono je čime nas je obasjavao i zbog čega će nam najviše, kao retka dragocenost, nedostajati - istakla je na početku komemoracije Molina Udovički Fotez, direktorka Drame nacionalnog teatra.

- Ne znam kuda odlaze svi naši glumci, ali verujem da ga je tamo prvi dočekao njegov kum Boris Komnenić.

Boris Pingović se oprostio pesmom, Foto: N. Skenderija

Poslednjem oproštaju prisustvovala je supruga Biljana Gorunović (pijanistkinja i profesorka Muzičke akademije u Novom Sadu), sinovi Mihajlo i Milutin, koji je poželeo da se sa pozornice obrati poštovaocima i prijateljima u prepunoj sali Narodnog pozorišta:

- Mnogo je voleo pozorište i glumu. Pričali su mi da kada sam se rodio, prvo su me odneli u Narodno pozorište, pa tek onda kući. I sada već davne, 2002. godine, kad je operisao rak, prvo je otišao na Kalemegdan da čita poeziju, pa onda došao kući... Voleo je ljude, svakom je ukazivao pažnju. Poznavao je sve zaposlene ovde. Nikome nije voleo da ostane dužan. Želeo je da pomogne svima i to odmah. I nije očekivao ništa zauzvrat.

Boris Pingović je preminulom kolegi posvetio pesmu, a Milan Caci Mihailović obratio se rečima:

- Dragi moj prijatelju, ne opraštam se s tobom. Ovih nekoliko reči bes su i prezir za bednu smrt koja je u trenu pomračila život kome smo se beskrajno radovali. I evo nas u neverici pred velikom nepravdom.

Milan Caci Mihailović, Foto: N. Skenderija

O profesionalnim i ljudskim Miljanovićevim osobinama svedočio je i kolega Boško Puletić:

- Postoji mnogo definicija reči gospodin, ali su najbliže istini bile naše bake koje su govorile da se teško postaje gospodin i da za to treba da se rodiš. Naš Rade je upravo bio takav, rođeni gospodin glumac. Nije to smatrao kao privilegiju već kao veliku obavezu, naoružan strpljenjem i beskrajnom dobrotom prema drugima.

S Ljubomirom Tadićem je drugovao i igrao u mnogim naslovima, ali je njihovu zajedničku karijeru obeležila predstava "Tesla ili prilagođavanje anđela":

- Skoro 40 godina putujemo pozorišnim putevima, od Rusije do Nijagare. Isprva nošeni mladalačkom posvećenošću, kasnije pravom privrženošću i odanošću. Za sve ove decenije uspeo sam da se posvađam sa mnogima, ali sa Radovanom - nikad.

Milutin Miljanić, Foto: N. Skenderija

"Je li boljelo?", glasi jedna od replika u kultnoj predstavi "Velika drama", u kome je Miljanić tumačio koristoljubivog i nečasnog čoveka, suštu suprotnosti njegovom karakteru - prisetio se Bojan Krivokapić, ističući da je njegova smrt bolela i boli.

Poslednji je o preminulom umetniku govorio mladi kolega Nemanja Stamatović, a reči toplog oproštaja uputili su i reditelj Zlatko Sviban, kao i dramski pisac Siniša Kovačević, čije su poruke pročitane na sceni.

Kolege u publici

NA komemoraciji Radovanu Miljaniću, prvi put u svojstvu v. d. upravnika pojavio se u Narodnom pozorištu Svetislav Goncić, a među prisutnima su bili i Rada Đuričin, Petar Božović, Aleksandra Nikolić, Vjera Mujović, Tihomir Stanić, Nebojša Kundačina, Zoran Ćosić, Nela Mihailović, Vladimir Petričević, Slavko Milanović, Bora Balać i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a