DIGITALIZACIJA KAO KULTURNO NASLEĐE: Izložba u Narodnoj biblioteci Srbije

D.B.M.

27. 10. 2021. u 17:03

IZLOŽBA "Digitalizacija knjige kao funkcionalno kulturno nasleđe", biće otvorena u četvrtak, 4. novembra, u Narodnoj bibloteci Srbije. Ovu izložbu od istaknutog značaja će otvoriti dr Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu i Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА КАО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ: Изложба у Народној библиотеци Србије

NBS

Izložba je rezultat bilateralne saradnje Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Ambasade Mađarske u Beogradu, čiji je cilj dobijanje digitalnog dokumentovanja podataka i dokumentacije o predmetu iz muzejske zbirke po muzejskim standardima, čime se povećava vidljivost i dostupnost predmeta.

Predmet izložbe je knjiga Kreuterbuch, Adama Lonicera, s kraja 16. veka, koja nedvosmisleno pokazuje uticaj zapadne kulture i nauke na razvoj zdravstvene kulture, medicine i farmacije u Srbiji. Tokom istraživanja došlo se do zaključka da su malobrojne zbirke medicinskog karaktera, kao i da su sporadične farmaceutske zbirke izraz entuzijasta -pojedinaca, a da su obe u digitalnoj formi gotovo nedostupne.

U saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Sečenji iz Budimpešte obavljeno je istraživanje o istorijskom putu knjige. Proces digitalizacije knjige obima 768 strana obavljen je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Katedri za kameru. Digitalizacijom knjiga iz 16. i 17. veka koje su štampane goticom, istraživačima će biti omogućen rad na daljoj detaljnoj analizi i tumačenju.

Tokom trajanja izložbe "Digitalizacija knjige kao funkcionalno kulturno nasleđe", autorke Jelene Manojlović, kustosa Muzeja za istoriju farmacije, posetioci će biti u prilici da vide primerak stare i retke knjige  Kreuterbuch, Adama Lonicera, koja se izlaže javnosti u retkim prilikama.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)