VEROVAO JE U STVARALAŠTVO SVOG NARODA: Navršilo se šest decenija od formiranja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu

J. Simić

23. 10. 2021. u 21:52

NAVRŠILO se 60 leta otkako je Spomen-zbirka u Novom Sadu, u zdanju podignutom baš za tu namenu, otvorila vrata ljubiteljima umetnosti kako bi mogli da vide veličanstvenu kolekciju (186 radova, 36 umetnika) koju je Pavle Beljanski (1892-1965), pravnik i diplomata, ljubitelj i poznavalac umetnosti, zaveštao svom narodu.

ВЕРОВАО ЈЕ У СТВАРАЛАШТВО СВОГ НАРОДА: Навршило се шест деценија од формирања Спомен-збирке Павла Бељанског у Новом Саду

Foto N. Karlić

Poštovaoci iz mnogih gradova naše zemlje prisustvovali su rođendanskoj svečanosti. Kako je naglasio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, na ovom mestu, u velikom umetničkom spektru, jedan uz drugog su Petar Lubarda, Stojan Aralica, Milan Konjović, Nadežda Petrović, Ivan Tabaković i niz drugih velikana 20. veka koji su zlatnim slovima upisani u istoriju naše likovne umetnosti.

Upravnica Spomen-zbirke mr Milana Kvas, kazala je da se ovaj jubilej proslavlja izložbom posvećenom arhitekturi zgrade i njenom arhitekti, Ivi Kurtoviću. Tradicionalno, uručene su i nagrade autorima najboljih master radova iz nacionalne istorije umetnosti odbranjene na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nagrada je prvi put dodeljena 1968. godine.

Najnoviji laureati su Jelena Gačić (za 2019), autorka rada "Posleratna arhitektura u Kruševcu 1945-2000". Najbolji rad u prošloj godini napisala je Katarina Simeunović pod naslovom "Nova predmetnost u srpskoj umetnosti sedme decenije 20. veka". Nagradu sačinjavaju svečana diploma i novčani iznosa u visini dve mesečne plate kustosa Spomen-zbirke, uvećani za 20.000 dinara koje je donirala Mladena Zeljković.

Beljanski je, podsetimo, potekao iz ugledne i obrazovane porodice u vojvođanskom mestu Gospođinci.

- Ovu zbirku umetničkih dela koju zaveštavam srpskom narodu, a koju sam sakupljao sa dubokom verom u njegovu stvaralačku moć, posvećujem senima svojih predaka koji su istrajali u vekovnoj borbi za njegovu slobodu i nezavisnost - napisao je Beljanski u svojoj posveti.

Odluku o zadužbini realizovao je ugovorom sa Izvršnim većem APV 1957, a četiri godine docnije zaživela je Spomen-zbirka.

"NOVOSTI" VERAN PRIJATELj

POVODOM jubileja, upravnica Milana Kvas uručila je priznanje zahvalnosti "Novostima" koje u svojoj bogatoj kulturnoj rubrici predano prate rad Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati