OTAŠEVIĆEVE UBOJITE MISLI: Uručena nagrada "Jovan Hadži Kostić" za novinsku satiru u okviru Festivala “Novosti” (VIDEO)

Dragana MATOVIĆ

14. 10. 2021. u 20:05

U OKVIRU proslave 68. rođendana, koji je obeležen nizom manifestacija, danas u podne u Galeriji Kluba RTS, Đorđu Otaševiću uručena je ugledna nagrada "Jovan Hadži Kostić" za novinsku satiru. Posetioci portala www.novosti.rs pratili su prenos uživo, kao i prethodne događaje - otvaranje izložbe karikatura "Pjer", književnu tribinu "Mešinim putem" i ekonomski panel "Može li ekonomija da se vrati u budućnost".

ОТАШЕВИЋЕВЕ УБОЈИТЕ МИСЛИ: Уручена награда Јован Хаџи Костић за новинску сатиру у оквиру Фестивала “Новости” (ВИДЕО)

Foto P. Milošević`

Slavodobitnik je svoje iskreno oduševljenje priznanjem, izrazio rečima:

- Velika je čast dobiti nagradu koja nosi ime velikog Jovana Hadži Kostića koji je objavio 60.000 aforizama pišući svakog dana. Imao je malu pomoć srpskih aforističara koji su mu stalno slali svoje aforizme i on je s vremena na vreme ponešto od toga ubacivao. Među tim drugim aforističarima bila je i moja malenkost. Zanimljivo je da je u isto vreme kada sam slao aforizme za TRN to činio i moj stric. Tako da se prezime Otašević neretko pojavljivalo u ovoj kultnoj rubrici.

Rođeni Užičanin, Otašević živi u Beogradu. Doktorirao je na filološkim naukama, bavi se standardnim srpskim jezikom, leksikologijom, leksikografijom, političkom lingvistikom i nastavom srpskog jezika kao stranog. Više od dve decenije radi u Institutu za srpski jezik SANU, glavni urednik je časopisa "Sinergija", "Lingvističke aktuelnosti", a vlasnik je izdavačke kuće "Alma" u kojoj su objavljene veoma čitane knjige humora i satire. Autor je knjiga aforizama "Ubistvo na kredit", "Praznina u slavoluku" i "Cvrkut punjenih ptica", kao i knjiga kratkih priča "Kako miriše plastično cveće", "Hronika bolje budućnosti" i "Izabrane priče". Zastupljen je u više naših i stranih antologija, a knjige su mu prevođene na ruski, engleski, makedonski, poljski, italijanski, rumunski, slovenački jezik... Dobitnik je nekoliko književnih nagrada. U njegovoj zanimljivoj biografiji je zabeleženo i da je svirao orgulje u rok grupi.

- Nagradu smo dodelili izuzetnom stvaraocu, aforisitičaru, uredniku, izdavaču, čoveku koji je mnogima od nas pomogao. Afirmisao je aforističare, a njegova izdanja baštinila su satiru. Otašević je moj omiljeni aforističar po svojoj duhovitosti i lucidnosti - rekao je Bojan Ljubenović, urednik "Trna", član žirija u kome su bili Dragan Uskoković, Slobodan Simić, Dragutin Minić Karlo i Aleksandar Čotrić.

Žiri je odluku doneo bez mnogo promišljanja, uz čuđenje što Otašević ovu nagradu nije dobio i ranije.

Foto P. Milošević`

Laureat je pročitao nekoliko ubojitih aforizama, među kojima su i ovi: "Logično je što prostitutke zarađuju manje od političara, manje se i kurvaju"; "Prema nama primenjuju politiku štapa i šargarepe, prvo biju štapom, pa kad popustimo, onda biju šargarepom"; "Mora da sam greškom upisan u birački spisak, pa ja ni u kući nemam pravo glasa"; "Njih dvoje su kolege po peru, on je pisac, ona guska"; "Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala. Probaj da je proputuješ vozom"; "Srbija mi je majka, Zapad mi nije otac, ali obavlja sve bračne dužnosti"; "Radnik u fabrici pašteta upao je u mašinu za mlevenje mesa, a bio je dobar čovek, na leba da ga mažeš"; "Srbija je lepa i očuvana zemlja čije su granice određene ustavom. Moguć dogovor"; "Džaba sam kupio diplomu, kod nas se znanje malo ceni"; "Aforizme o politici pišem u klozetu, inspiracija samo izlazi"; "Odbranip sam doktorsku disertaciju. Neki hteo da mi je otme kad sam je kupio".

PRETHODNI DOBITNICI

NAGRADU su "Novosti" ustanovile 1997, a spisak dobitnika je impresivan. Među njima su: Rade Jovanović, Petar Pajić, Branislav Petrović, Milivoje Glišić, Ranko Guzina, Aleksandar Baljak, Bogdan Tirnanić, Radivoje Bojičić, Milovan Vitezović...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a