MELODRAMA O ŠEST DANA PRE PRVOG RATA: Glumica Isidora Građanin i reditelj Draško Đurović o filmu i seriji "Zaliv"

MARINA JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

17. 10. 2021. u 15:47

LIK Lize za mene je ostvarenje sna, uloga za kakvom sam čeznula i koju sam dozivala. Ona je otmena žena iz engleskog visokog društva koja pleni svojom pojavom. U početku je misterija, a kasnije se otkriva njen pravi karakter, kao i ono šta se dešavalo s njom u prošlosti - ovako mlada glumica Isidora Građanin, za "TV novosti", opisuje glavnu ulogu koju tumači u novom filmu, "Zaliv", reditelja Draška Đurovića, po kojem će biti snimljena i četvorodelna mini-serija.

МЕЛОДРАМА О ШЕСТ ДАНА ПРЕ ПРВОГ РАТА: Глумица Исидора Грађанин и редитељ Драшко Ђуровић о филму и серији Залив

Foto Uroš Marjanović/Promo

Prvi deo završen je krajem septembra, a nastavak snimanja sledi početkom iduće godine. Producent je Montenegro Max Film iz Podgorice, a koproducenti "Oktobar film" iz Beograda i Relative Pictures iz Sarajeva. Osim Filmskog centra Crne Gore i Televizije Crne Gore i Filmski centar Srbije i Audiovizuelni centar BiH dodelili su sredstva filmu, jer je ogroman deo glumačke i tehničke ekipe upravo iz ovih država. Ova melodrama, koja govori o šest dana pre početka Prvog svetskog rata, snimaće se u bajkovitom pejzažu Kotora, Perasta, Tivta i Herceg Novog, otkriva za "TV novosti" reditelj Draško Đurović.

- Bokin zaliv je kao krater oko kojeg su crne planine koje se slivaju u more. Ljudi prolaze sa svojim sudbinama, strastima i nesrećama - more ostaje. Film govori o dolasku apokalipse u jedan idilični, spokojni pejzaž, kakav je Bokokotorski zaliv. O poslednjoj noći starih ljubavnika u Zalivu, o ženama pomoraca koje su čekale svoje kapetane da se vrate s mora.... Ovo će biti jedan dobro dizajniran ženski film, nabijen emocijama, moderan, pomalo starinski, melanholičan, pun asocijacija na današnju civilizaciju, koja spremno čeka novu apokalipsu - poručuje Đurović, dodajući da kasting još nije završen, ali da se u glumačkoj ekipi već nalaze holivudske zvezde Mariza Berenson i Majkl Medsen. - Igraju i crnogorski glumci Sanja Popović, Jelena Rakočević, Danilo Babović, Danilo Čelebić, zatim, Milica Milša, Emir Hadžihafizbegović, Milan Štrljić... Angažovaćemo i najveću mušku zvezdu iz Slovenije, ali još nismo potpisali ugovor sa producentom. Sa mladom glumačkom zvezdom iz Srbije Isidorom Građanin, već smo snimili neke teške scene.

* Gledali smo vas kao Sašku Čičanović u "Junacima našeg doba", tužiteljku Tanju u "Ubicama mog oca", rusku groficu Katarinu Miloradović u telenoveli "Crveni mesec", a krajem septembra našli ste se u međunarodnoj glumačkoj ekipi, zajedno sa holivudskom zvezdom Marizom Berenson.

- Mariza i ja smo, jedine učestvovale u snimanju prvog dela filma. Međutim, nismo delile kadar jer su naše priče tematski razdvojene. Upoznale smo se i provele neke lepe trenutke u druženju sa celom ekipom. Ona je prava dama, elegantna gospođa, koja i danas privlači pažnju svojom pojavom. Veoma je interesantno slušati je i drago mi je što sam imala priliku da je upoznam.

* U "Zalivu", kao i u "Crvenom mesecu", tumačite lik iz epohe. Da li vam takve uloge više leže?

- Najviše volim da igram likove iz epohe. Zbog takvih priča sam i zavolela glumu. U sebi oduvek osećam neku melanholiju koja me vuče ka istraživanju davnih vremena, gde je sve nekako predstavljeno romantičnije nego što je danas. To je verovatno zbog protoka vremena, pa je prirodno da nam izgleda lepše, nego što je to zaista bio slučaj. Čeznem za pričama koje imaju težinu i nose jake emocije i mogu da dirnu gledaoce. Mislim da će takav biti i "Zaliv" i da će ga tako doživeti i publika.

* Kako izgleda saradnja sa rediteljem Draškom Đurovićem?

- Draško je izuzetan čovek, duhovit i neposredan. Brzo smo se razumeli. Kada razgovaramo ,dotaknemo se bezbroj različitih tema. On je reditelj koji ne pravi neprirodnu distancu sa glumcima i tačno zna šta želi od njih i kako da im to predoči. Vrlo brzo smo pronašli zajednički jezik u građenju mog lika.

Foto Uroš Marjanović/Promo

* Da li vam je bilo teško da glumite na dijalektu?

- Tek me čeka ozbiljan rad sa lektorom na dijalektu za nastavak snimanja. Snimali smo na prelepom imanju na samoj obali, pored Petrovca. Ta energija mesta, imanje i pogled koji se odatle pruža su neopisivi! Srećna sam što sam imala priliku da budem tu i da tu radim. Vreme nas je poslužilo, tako da sam maksimalno iskoristila boravak na moru. Kupala sam se svaki dan, čak i po pljusku, jer moru nisam mogla da odolim. Inače, najveća želja mi je da živim na moru, gde se zaista osećam najsrećnije i najispunjenije.

* Krajem godine ćemo vas gledati u drugom nastavku serije "Junaci našeg doba", u kojoj igrate jednu od glavnih uloga. Šta čeka vašu Sašku Čičanović u novim epizodama?

- Ona sazreva i od buntovne devojke koja ne zna šta hoće, ni šta može da postigne, postaje ozbiljna mlada žena sa jasnim stavovima i moralnim i etičkim načelima. Pošto ima prirodan dar za bavljenje pravom, vrlo strastveno se bori za ugrožene. Pored toga, sjajan je motivator i pokreće druge da delaju, što ranije nije umela, već se davila u lažima i izgovorima.

* Saška se razlikuje od uloga zavodnica u kojima vas reditelji uglavnom vide, poput tužiteljke Tanje u "Ubicama mog oca", čija se peta sezona očekuje oko Nove godine. Kako bi izgledala rola po vašoj meri?

- Volela bih da dobijem ulogu za koju je potrebna veća fizička transformacija. Uvek se radujem kada treba da dočaram razne karaktere. Svaki čovek je mikrokosmos i nosi u sebi ogromno bogatstvo osobina, izgrađenih navika, nesigurnosti, motiva, želja, strasti... Ljudsko biće je toliko neistraženo, a toliko kompleksno i interesantno da je zaista čarobno baviti se poslom u kome moraš potpuno razumeti drugu osobu, a nekad ni sami sebe ne razumemo.

* Da li ste ovako zamišljali svoju karijeru? Imate li ponude za nove projekte?

- Dok sam studirala, nadala sam se da ću imati posla kada diplomiram. I, zaista sam od kraja studija do sada imala kontinuiran profesionalni razvoj i zahvalna sam na tome. Gluma me ispunjava, daje mi energiju i volju. Srećna sam što radim ono što volim. Već pripremam nekoliko novih uloga i čeka me još interesantnih projekata.

ANGAŽOVANA EKIPA VRHUNSKIH PROFESIONALACA

KADA je 2019. godine napisao prvu verziju scenarija za film "Zaliv", reditelj Draško Đurović planirao je dogovor sa producentom u Rimu, ali mu je korona usporila planove. Vreme izolacije je iskoristio da kontaktira sa producentima iz regiona i da aplicira na konkursima.

- Scenarista je Goran Gocić, dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Tai", direktor fotografije Radan Popović ("Kako je propao rokenrol", "Crni bombarder", serije "Tajkun", "Besa 2") koji živi i radi u Holivudu, a snimatelj tona Neša Vukadinović. Sve su to profesionalci sa kojima sam radio, a s nekima, još od studiranja na FDU planiram da radim. Onda je Goran Gocić, kao literalni stručnjak za romantiku i ljubav, napisao još jednu verziju scenarija i to je bilo to - kaže Draško Đurović.

Foto Uroš Marjanović/Promo

HOLIVUDSKE ZVEZDE MARIZA BERENSON I MAJKL MEDSEN

REDITELj Draško Đurović nam je otkrio koje će uloge tumačiti Majkl Medsen i Mariza Berenson u filmu i seriji "Zaliv".

- Majkl Medsen je u Crnoj Gori već domaći i igraće nešto netipično za njega. On je veliki talenat, čini mi se neiskorišćen, i ovo će biti izazov za njega. O Marizi Berenson (filmovi "Kabare", "Smrt u Veneciji" i "Beri Lindon") sve je rečeno. Posle Kjubrika, Viskontija i Klinta Istvuda bila mi je čast da radim sa njom. Rediteljski ego mi je ispunjen.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!