PESNIK, RATNIK I DIPLOMATA: Šapčani obeležavaju 130 godina od rođenja Stanislava Vinavera (FOTO)

V. MITRIĆ

29. 09. 2021. u 18:19

DVODNEVNA manifestacija “Vinaverov svet 2021“ svečano je otvorena u dvorani „Vinaver” u šabačkoj biblioteci.

ПЕСНИК, РАТНИК И ДИПЛОМАТА: Шапчани обележавају 130 година од рођења Станислава Винавера (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Goste je pozdravila direktorka Fondacije „Stanislav Vinaver” Aleksandra Pavlović, unuka Stanislava Vinavera profesor dr Milica Vinaver i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić. Nakon svečanog otvaranja usledila je projekcija filma „130 godina Stanislava Vinavera”, autora Mente Mentovića. Gradonačelnik Pajić istakao je da je privilegija biti na čelu gradu u kom je rođen Stanislav Vinaver.

- Ove godine navršava se jubilej, 130 godina od rođenja Vinavera, koji spada u red onih Šapčana koji su svojim delovanjem ostavili dubok trag u našoj kulturi. Pesnik i prevodilac, ratnik i diplomata, novinar i satiričar, samo su neka od interesovanja ovog svestranog stvaraoca. Radovi koje je ostavio iza sebe i danas su predmet interesovanja kulturne javnosti. Grad Šabac će i ubuduće, sa Fondacijom Stanislav Vinaver, brinuti o nasleđu ovog velikana. „Vinaverov svet 2021”, kako se ove godine zove skup posvećen Vinaverovom liku i delu, još jednom će aktuelizovati sećanje na lik i delo Stanislava Vinavera. Kultura oplemenjuje, čini život lepšim, sadržajnijim i smislenijim. Negovanjem i ulaganjem u kulturu, podstičemo vrednosti koje nas jedine mogu dovesti do cilja – a to je Šabac, grad budućnosti - rekao je Pajić.

Direktorka Fondacije „Stanislav Vinaver”, Aleksandra Pavlović istakla je da Šapčani treba da budu ponosni što su imali Stanislava Vinavera za svog sugrađanina i da će se truditi na svaki način, iz godine u godinu, da mu prinesu što više uzdarja za ono čime je Šapčane nesebično darivao.

Članovi porodice Stanislava Vinavera, predstavnici Grada Šapca i Fondacije „Stanislav Vinaver”, povodom 110 godina od objavljivanja prvog književnog dela Stanislava Vinavera – zbirke pesma „Mjeća“ (Pariz, 1911) na Jevrejskom groblju odali su počast i položili cveće na spomenik Mjećeslavi Vinaver, njegovoj rano preminuloj sestri. Potom je na Vinaverovom trgu otvorena izložba „Pesnik govori“, izabranih stihova i citata Stanislava Vinavera koje Šapčani mogu da vide i na gradskim reklamnim panelima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu