IVANU IKIĆU DRUGI GRAN-PRI U LESKOVCU: „Nečista krv – greh predaka“ i Stefan Arsenijević zatvorili 14. LIFFE (FOTO)

I. MITIĆ

22. 09. 2021. u 00:36

PRVU nagradu 14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije(LIFFE), koja nosi ime proslavljenog reditelja Živojina Žike Pavlovića, dobio je Ivan Ikić za film „Oaza“.

ИВАНУ ИКИЋУ ДРУГИ ГРАН-ПРИ У ЛЕСКОВЦУ: „Нечиста крв – грех предака“ и Стефан Арсенијевић затворили 14. LIFFE (ФОТО)

Foto. I. Mitić

Drugonagrađeni reditelj je Danilo Šerbedžija za režiju filma „Tereza 37“, dok je treća nagrada pripala Antoaneti Alamat Kusijanović za njen debitanski film „Murina“, koji je u Leskovcu doživeo svoju srpsku premijeru.

- Ovo je moj drugi Gran-pri „Živojin Žika Pavlović“ i neobična mi je čast zbog toga. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su bili na filmu i posebno hvala vama koji dolazite na festival i gledate filmove – rekao je Ikić koji je i pre šest godina, filmom „Varvari“, trijumfovao na leskovačkom festivalu.

Žiri LIFFE, koji su ove godine činili reditelji Goran Marković i Klemen Dvornik kao i glumac Marko Janketić, jednoglasno je odlučio i da Lani Barić dodeli nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu „Tereza 37“, dok je Sandi Pavlin, rolom u filmu „San Remo“ Miroslava Mandića, laureat nagrade za najbolju mušku ulogu. Specijalnu nagradu dobio je Srđan Dragojević za film „Nebesa“, koji je pretpremijerom otvorio ovogodišnji festival, dok će pred domaćom i bioskopskom publikom regiona biti od novembra.

Publika je ove godine u glavnom takmičarskom programu imala priliku da vidi 11 najznačajnijih igranih filmova nastalih između dva izdanja festivala u svim zemaljama bivše Jugoslavije. Na programu je, u selekciji reditelja Bojana Vuletića, bio i pulski pobednik - „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste, „Živ čovek“ Olega Novkovića, potom film „Zastoj“ u režiji Vinka Moderndorfera, „Čisto ljudski“ Igora Ivanova i „Tabija“ Igora Drljače, dok je festival zatvorio film Milutina Petrovića „Nečista krv – greh predaka“.

Dalibor Matanić nagrađen je za režiju filma „Zora“, za koji je rečeno da može da bude putokaz budućim autorima čija će se dela naći u novouvedenoj selekciji pod nazivom „Divlji film“.

U selekciji „Studentki film“ festival dodeljuje priznanja sa imenom čuvenog profesora Radomira Baje Šaranovića. Prvonagrađena je Isidora Ratković, sa akademije u Sarajevu, za film „Zašto ne zaplešete“. Druga nagrada pripala je Matiji Lukaču iz Beograda i njegovom filmu „Polica 21“, dok je treća nagrada otišla u Crnu Goru i to Nikoli Vučiniću za režiju filma „Velika dostignuća“.

POVEZUJE AUTORE REGIONA

LIFFE je jedini festival filmske režije u regionu i njegov cilj je povezivanje regionalnih kinematografija i njihovo umrežavanje radi prevazilaženja izazova autorstva u sedmoj umetnosti. Festival organizuje Leskovački kulturni centar uz pokroviteljstvo grada domaćina, Ministarstva kulture i Filmskog centra Srbije. Na otvaranju se po tradiciji uručuje i nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Ovogodišnji dobitnik je reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković.

Čast da zatvori festival pripala je Stefanu Arsenijeviću koji je i u Leskovcu primao čestitke ljubitelja filma, jer je nedavno u Karlovim Varima ostvario jedan od najznačajnijih uspeha za našu kinematografiju poslednjih godina. Njegov film „Strahinja Banović“ osvojio je na tom prestižnom festivalu čak pet nagrada.

- Dolazim u Leskovac od samog početka i veliko mi je zadovoljstvo da gledam kako ovaj festival stalno raste i kako je postao jedno zaista značajno mesto susretanja publike sa rediteljima iz regiona. Održati festival, uprkos globalnoj pandemiji, je veliki uspeh koji nam je pokazao koliko nam nedostaje kolektivno iskustvo gledanja filma i susretanja. Vidimo se sledeće godine u Leskovcu – poručio je Arsenijević na svečanosti neposredno nakon što su ugašena svetla „kino-projektora“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna