POGLED ISKOSA - Kolekcionarstvo kao strast

Dejan Đorić

14. 09. 2021. u 16:00

VLADIMIR Popović je profesor i dekan Mašinskog fakulteta, a Borka profesorka i direktorka Pete gimnazije u Beogradu.

ПОГЛЕД ИСКОСА - Колекционарство као страст

Foto Privatna arhiva

Taj bračni par decenijama sakuplja dela likovne umetnosti, o čemu autopoetički kažu:

"Šta je kolekcionarstvo? Strast, pasija, način života, traganje, odricanje, neka vrsta zadužbinarstva, dug prema budućim naraštajima, možda i ludost, ili sve to pomalo?".

Deo njihove zbirke predstavljen je u Galeriji Matice srpske, u Novom Sadu, sa katalogom u kome je stručnu studiju napisala kustoskinja dr Snežana Mišić. Deo te kolekcije bio je prikazan sa studijskim katalogom u Galeriji ULUS, u Beogradu, 2017. godine. Ma koliko ti sakupljači i poštovaoci umetnosti bili skromni, stručna javnost i šira publika su svesni da je reč o izvrsnoj zbirci, od koje je u Novom Sadu prikazan samo deo koji se odnosi na crteže i radove na papiru. Za razliku od privatnih kolekcija slika, mi nemamo previše bogatih zbirki crteža izvan velikih muzeja. Izdvajaju se korpusi crteža koje su sakupili Ljubomir Erić, Miloljub i Ivan Perić i Momčilo Moša Todorović. Po svoj prilici najznačajnija te vrste je ona koju je posedovao Vladimir Veličković u Parizu, ali ona nikada nije bila predstavljena u Beogradu. U tu kategoriju spada i zbirka bračnog para Popović. Odlučili su da veliki deo te svoje strasti posvete crtežu, između ostalog iz praktičnih razloga. Vrhunska slikarska ostvarenja srpskih umetnika 19. i 20. veka već se nalaze u muzejima ili u privatnom posedu, dok su crteži i radovi na papiru još uvek dostupni na umetničkom tržištu.

Tako od 242 umetnička dela iz njihove zbirke 108 čine ona koja nisu slike, i to od 47 umetnika, u rasponu od najstarijeg Paje Jovanovića iz 1896. do najmlađeg Milana Tucovića iz 2017. godine. Možda je i presudni razlog posvećivanja crtežu pored slikarstva bio metafizičke vrste. Crtač i profesor Dragan Lubarda je rekao da se deca rađaju da bi crtala. Crtež je kičma cele likovne umetnosti, duhovna vertikala, osa smisla. Od njega sve počinje i u njemu se idejno završava.

Zbirka porodice Popović prati tri glavna toka srpske moderne umetnosti - modernizam, realizam i fantastiku, kao trajna stilska obeležja domaće umetnosti. U njoj su najbrojnija dela Ljubomira Ljube Ivanovića, prvog srpskog crtača koji je osamostalio taj medij, izveo ga iz podređenog položaja pripremnog rada i doveo na nivo studije i samostalnog ostvarenja. Iz najplodnijeg perioda tog crtača, od 1918. do 1938. godine, bračni par Popović sakupio je 29 kvalitetnih radova, kakve nemaju drugi kolekcionari.

U svojoj zbirci slika pažnju i prvenstvo su dali Miliću od Mačve, s pravom, jer on nije dovoljno cenjen u odnosu na likovnu vrednost svog rada, međutim, on nije preterano crtao, pa slično njemu u zbirci Popović od pojedinih velikih slikara ima po nekoliko radova na papiru ili samo jedan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a