NEGOTINSKA SVETKOVINA MUZIKE: Tradicionalna kulturna manifestacija "Mokranjčevi dani" održaće se od 11. do 17. septembra

S. M. JOVANOVIĆ

09. 09. 2021. u 06:19

POSLE jednogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona, svetkovina muzike Stevanu Stojanoviću Mokranjcu u čast biće priređena u Negotinu od 11. do 17. septembra.

НЕГОТИНСКА СВЕТКОВИНА МУЗИКЕ: Традиционална културна манифестација Мокрањчеви дани одржаће се од 11. до 17. септембра

KONCERT Hor i simfonijski orkestar RTS, Foto S. M. Jovanović

Više od 25 programa, koncerti, izložbe, tribine i seminari tradicionalno "Natpevavanje horova" obeležiće ovogodišnje 55. "Mokranjčeve dane" koji će se, po zamisli dr Sonje Marinković, selektorke festivala, odvijati u znaku istinskih vrednosti.

- Festival "Mokranjčevi dani" 2021. odvijaće se u znaku tog mokranjčevski shvaćenog zahteva za realizmom: uvažavati sve što donosi vreme u kojem živimo i pokazati šta su to prave, istinske vrednosti. U vremenu pandemije muzika je ugrožena, a posebno se to odnosi na horsko pevanje, jedan od stožernih stubova festivala. Posebno je zadovoljstvo što će ove godine "Natpevavanje" biti održano, svedočeći da su i u vreme svakovrsnih zabrana i ograničenja nađeni putevi da se pevači okupe i zajednički muziciraju - kaže dr Sonja Marinković.

"Mokranjčeve dane" će nakon svečanog otvaranja 11. septembra, pozdravne reči Vladimira Veličkovića, predsednika opštine Negotin i besede primadone Radmile Smiljanić, u muzičkom smislu otvoriti "Natpevavanje horova" u okviru kojeg se za statuetu Stevana Mokranjca i čast da održe naredne godine koncert pobednika nadmeću: Leskovačko crkveno pevačko društvo "Branko", Hor "Mokranjac" iz Beograda, Kragujevačko pevačko društvo i Hor "Bački pevači" iz Vrbasa.

SELEKTORKA Sonja Marinković, Foto S. M. Jovanović

Do kraja festivala ljubitelji klasične muzike uživaće i u koncertima Hora "Sveti Stefan Dečanski" iz Novog Sada (12. 9), Hora "Milka Stoeva" iz Vidina, pobednika "Natpevavanja 2018" (15. 9), Muškog vokalnog ansambla "Sveti Serafim Sarovski" iz Zrenjanina (16. 9), Mocartovoj operi "Tako čine sve" Operskog studija beogradskog FMU (12. 9), Baletskog ansambla "Una Saga Serbika" (16. 9)...

- Programskoj izuzetnosti festivala doprinos će dati naši najznačajniji umetnici, violinista Stefan Milenković, koji 13. septembra nastupa uz pratnju Hilde Švan i svoj nastup posvećuje apoteozi igre, dan kasnije trubač Mladen Đorđević sa Ukijem Ovaskainenom, kao i mladi vrsni violončelista Nemanja Stanković, a 15. septembra gudački kvartet "4 gudača" sa premijernim predstavljanjem redakcija partitura ranih kvarteta Miloja Milojevića. Na njihovim programima posebno mesto zauzima muzika srpskih kompozitora različitih generacija, što je takođe važna misija festivala - dodaje dr Marinković.

PROGRAM Dizanje festivalske zastave, Foto S. M. Jovanović

Po uzoru na ranije festivale na gradskom trgu svakodnevno će se u prepodnevnim satima odvijati programi "Klasika u 11", a neće izostati ni dirigentski seminar "Od tradicionalnog ka inovativnom" dr Miloja Nikolića i dr Tamare Adamov Petijević.

Festival 17. septembra zatvara Simfonijski orkestar RTS sa maestrom Bojanom Suđićem izvodeći Šostakovičevu "Kamernu simfoniju" i Ščedrinovu "Karmen svitu".

- Negotin se tako ove godine upisuje na mapu gradova koji se vraćaju svojim tradicionalnim vrednostima i hrabro i sa verom organizuju muzičke događaje, slaveći ime svog velikog sunarodnika - zaključuje selektorka 55. "Mokranjčevih dana".

IZLOŽBE I TRIBINA

U okviru festivala biće otvorene izložbe fotografija Dragoslava Ilića, sa poslednje dve kolonije "Eho muzike", kao i o vajaru Milovanu Krstiću, autoru biste Stevana Mokranjca u negotinskom parku i u Mokranju. Tradicionalno se nastavlja i naučna tribina posvećena istraživanju Mokranjčevog dela u kojoj će svoje radove predstaviti dr Miradet Zulić iz BiH i dr Nataša Crnjanski.

Foto Vikipedija, detalj

MOKRANjU U POHODE

U Mokranju, selu porekla Mokranjčeve porodice, po kojem se kompozitor i nazvao, u nedelju 12. septembra biće održan program "Niti tradicije" u okviru kojeg će nastupiti KUD "Stanko Paunović" NIS - Rafinerija nafte Pančevo, AKUD "Floričika" iz Jabukovca, etno-grupa "Grivna" iz Kladova i KUD "Mokranjac" iz Mokranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima