KINESKA "ČISTA ZEMLJA" : Postavka gostiju sa dalekog istoka u pirotskoj galeriji

V. Ć.

08. 09. 2021. u 15:44

U PIROTSKOJ Galeriji "Čedomir Krstić" otvorena je izložba radova kineskih umetnika pod nazivom "Čista zemlja".

КИНЕСКА ЧИСТА ЗЕМЉА : Поставка гостију са далеког истока у пиротској галерији

Foto V. Ćirić

Tridesetak umetnika iz drevne, najmnogoljudnije zemlje na planeti, predstavilo se sa stotinak ostvarenja: slika, grafika, skulptura, radova na papiru, radova olovkom i sličnim tehnikama. Pomenuti umetnici su okupljeni oko odruženja "Prijatelji bele kutije", a pomoć oko organizacije izložbe su pružili i umetnici koji su ovde već izlagali.

Ovo je inače četvrta izložba kineskih umetnika u Pirotu od 2016. godine, i po svemu sudeći neće biti poslednja jer je ovdašnja pubila odlično prihvatila umetnička ostvarenja iz ove stare civilizacije.

- Dela su nastala pod utiskom fresaka iz kineske oblasti Dunhaunga, tačnije iz fresaka koje se nalaze po pećinama te oblasti. Odlikuju ih barokno uznemireni ritam, ubudljivi prizori, kao da je u pitanju zaboravljen, skoro statičan svet - rekla je o delima Radmila Vlatković, istoričarka umetnosti i direktorka pomenute pirotske galerije.

- Kina i Srbija su bliske zemlje, a ovakvi događaji ih čine još bližima. Postavka je bila planirana za prošlu godinu, ali se nije održala zbog opštepoznatih razloga oko pandemije kovida 19. Zahvalni smo kineskim prijateljima i direktorki Vlatković što su ovdašnjoj publici omogućili da u narednih dvadesetak dana vide ostvarenja iz prijateljske Kine - kaže Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota. Pomenutu izložbu će posle Piroćanaca videti i Vranjanci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu