DUČIĆEV ŽIVOT - OTVORENA KNJIGA: Izložbom u Galeriji SANU, počinje obeležavanje 150 godina od rođenja velikog srpskog pesnika (FOTO)

M. Kralj

07. 09. 2021. u 15:21

SVAKI čovek ima u svom životu mnogo planova, ali nema nego jedan cilj (...) Tim ciljem stvarno počinje čovekov život i njime svršava, skoro u precizan sat.

ДУЧИЋЕВ ЖИВОТ - ОТВОРЕНА КЊИГА: Изложбом у Галерији САНУ, почиње обележавање 150 година од рођења великог српског песника (ФОТО)

Foto I. Marinković

Dok god cilj nije ostvaren, čovek postoji.

Ova misao jednog od najznačajnijih srpskih pesnika može se pročitati na postavci "Jovan Dučić: Traganje za novim" u Galeriji SANU, kojom će otpočeti obeležavanje 150 godina od njegovog rođenja. Autor izložbe koja je obuhvatila ostvaren Dučićev cilj, kroz sve životne promene i stvaralačke dosege, od rođenja do povratka zemnih ostataka u rodno Trebinje, jeste akademik, profesorka Zlata Bojović, sekretar Odeljenja za jezik, a večeras u 19 časova svečano će je otvoriti Vladimir Kostić, predsednik SANU.

Rad na postavci koja odslikava najvažnije puteve i preokrete u radu, posebno onom književnom, ali i uspešnu diplomatsku karijeru, putovanja po svetu... trajao je, prema rečima autorke deset meseci. Suočena sa mnoštvom građe o jednoj tako složenoj i značajnoj ličnosti, opredelila se da izložbu koncipira kao knjigu, sa osam zasebnih poglavlja.

- Na početku je predstavljena njegova biografija sa dosta novih činjenica, do kojih smo došli tokom rada, istražujući po arhivima, bibliotekama - istakla je akademik Bojović, najavljujući postavku u Galeriji SANU.

- Među tim novim i ključnim podacima je i datum kada je tačno postao podanik Kraljevine Srbije, što je važno da bi se razumeli njegovi putevi u diplomatiji, a i u stvaralaštvu.

Hronologiju prate originalna dokumenta, izvorni materijal - od prve objavljene pesme do najstarijih porodičnih i Dučićevih fotografija, ali i lični predmeti. U drugom segmentu predstavljen je odnos prema Beogradu, za koga je pesnik bio vezan celog života iako je tu ostajao kratko, između dve diplomatske misije:

- Malo se zna da je 1908. godine bio urednik kulturne rubrike, kako se to govorilo hronike, u "Politici" - nastavlja autorka izložbe.

- Držao je ovde javna predavanja, tu objavio gotovo sva svoja dela, pa je čak i na knjigama koje je štampao u Americi, pisalo Pitsburg - Beograd. Među novim pojedinostima je i da je pred kraj života kupio kuću na Banovom brdu. Nikada se tu nije nastanio, iako je želeo da mu Beograd bude mesto za konačni smiraj.

Poseban odeljak govori o Dučiću kao članu SANU, gde je biran za dopisnog, a onda i redovnog člana (potpisnici predloga su bila prva imena naše kulture - Bogdan Popović, Slobodan Jovanović, Aleksandr Belić, Đorđe Jovanović, Uroš Predić), a čak tri centralna dela izložbe su posvećena književnom radu.

- Prvi smo kojima je pošlo za rukom da dođu do svih prvih izdanja njegovih knjiga i izlože ih, i to zahvaljujući Biblioteci SANU, ali i saradnji sa Narodnom bibliotekom, bibliotekom u Trebinju i drugim našim bibliotekama - naglašava akademik Zlata Bojović.

- Zahvaljujući bogatoj građi u Arhivu SANU, uz niz dela smo mogli da izložimo i originalne rukopise i korekturu. Ni na jednoj izložbi nekog pisca do sada nije viđen tako veliki broj sačuvanih autografa iz svih perioda rada.

Foto Arhiva

Pred publikom će se tako naći rukopisi pesama, delova proznih dela - "Blaga cara Radovana", "Jutra sa Leutara", ali i putopisne proze - "Gradovi i himere", kao i građe za monografiju o Savi Vladislaviću Raguzinskom i prepiske sa poznatim ličnostima. Jedna od tema izložbe su i njegovi savremenici, koje je nazvao "saputnicima", među kojima su Ivo Andrić, Branko Ćopić, Veljko Petrović, Milan Kašanin, Isidora Sekulić i drugi.

- Pregledajući njegova izdanja uočili smo da je svaku knjigu posvetio nekom od svojih prijatelja, a ne porodici, ili rodbini - primetila je profesorka Bojović. - To nisam naišla ni kod jednog drugog pisca.

Tridesetogodišnji Dučićev diplomatski angažman bogato je ilustrovan originalnim dokumentima, ukazima, ličnim beleškama, odlikovanjima, fotografijama, a izložena je i njegova ambasadorska uniforma. U posebnom odeljku, posvećenom Trebinju, stoje vredni predmeti iz Muzeja Hercegovine, a reč je o ličnoj kolekciji umetničkih dela i antičke plastike, koju je poklonio rodnom gradu.

Na izložbi će se naći i bista Jovana Dučića, rad Ivana Meštrovića, kao i oko 150 originalnih dokumenata, fotografija, nota (partitura kompozicija na Dučićeve stihove) i predmeta, kao i veliki broj reprodukovanih eksponata.

U radu na postavci, ispred Galerije SANU, učestvovala je kustos Katarina Živanović, koja je naglasila da je veliki broj institucija izašao u susret organizovanju izložbe među kojima su Arhiv Jugoslavije, NBS, Narodni muzej, kao i Muzej Hercegovine i Narodna biblioteka Trebinje, čiji predmeti prvi put gostuju u Beogradu. Ona je iznela i da su dizajn postavke uradili Ozarija Marković Lašić i Nebojša Vasiljević, a muziku specijalno za ovu priliku pisao Aleksandar Marković. Film o Dučićevom Trebinju, koji će se prikazivati tokom trajanja izložbe, do 7. novembra, autorski je rad Alumnija filološkog fakulteta u Beogradu, a posetioci će moći na četiri punkta i da slušaju omiljene stihove i delove iz Dučićevih proznih dela.

Svečana akademija i naučni skup

TOKOM "Godine Jovana Dučića" u SANU će biti održan naučni skup posvećen njegovom delu i životu, 9. i 10. decembra, kome će prethoditi svečana akademija, 8. decembra. Zbornik radova sa naučnog skupa biće objavljen sledeće godine. Do naučnog skupa planirano je da se pojavi i knjiga "Jovan Dučić - život, delo, vreme", na srpskom i engleskom jeziku, a izložbu u Galeriji SANU prati, takođe dvojezični, studijski katalog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!