MIKIS ZAUVEK U SEĆANJU: Gojkovićeva uručuje gramatu Teodorakisovoj porodici

J. SIMIĆ

08. 09. 2021. u 13:45

OPROŠTAJU od slavnog grčkog kompozitora i osvedočenog prijatelja srpskog naroda Mikisa Teodorakisa (97) sutra u Hanji na Kritu, gde će otac sirtakija počivati po sopstvenoj želji, u ime Vlade Srbije prisustvovaće ministarka kulture i informisanja Maja Gojković koja će, potom, porodici Teodorakis predati gramatu na kojoj piše da je veliki kompozitor počasni građanin Novog Sada - potvrdio je juče, za "Novosti", novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

МИКИС ЗАУВЕК У СЕЋАЊУ: Гојковићева уручује грамату Теодоракисовој породици

Foto EPA

Teodorakisa je Skupština Grada Novog Sada 2004. godine proglasila počasnim građaninom, ali gramatu sa tim zvanjem ondašnja gradska vlast nikada nije izradila, pa samim tim ni uručila kompozitoru. Gramata je po nalogu gradonačelnika Vučevića izrađena ovih dana.

Titula počasnog građanina Novog Sada dodeljena je Teodorakisu jer je 1994. godine načinio u to vreme nezamisliv gest: Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Srbiji, odeljenoj od ostatka sveta teškom zavesom političkih sankcija koje su zahvatale i kulturu, darovao je notni materijal za balet svoje čuvene predstave rađene po motivima romana "Doživljaji Aleksisa Zorbasa" Nikosa Kazancakisa.

Svedočanstvo Teodorakis - počasni građanin Novog Sada, Foto Grad Novi Sad

Po tom delu 1964. snimljen je čuveni film "Grk Zorba", ovenčan sa tri Oskara, za koji je Teodorakis komponovao muziku.Docnije, 1988. godine, maestro je na istu temu napisao istoimeni balet. Upravo taj balet od srca, i iz duše, darovao je Srbima.

Od 1. decembra 1994. godine kada je balet izveden u Novom Sadu, potom i u Beogradu, u prisustvu Teodorakisa, "Grk Zorba" izvođen je punih 18 godina, ukupno 128 puta. Od oktobra 2016. godine u novosadskom teatru otpočeo je novi život sa novom, podmlađenom, postavom.

Maja Gojković, Foto Tanjug

Veliki umetnik je tim povodom, u pismu upućenom Srpskom narodnom pozorištu poručio da je Novi Sad zauvek uklesan u njegovo sećanje.

- Nikada neću zaboraviti ljubav i ljubaznost njegovih stanovnika niti ogroman talenat njegovih umetnika.

Želim da vam nova predstava "Zorba" bude kao i prethodna, uspešna i još bolja! Nažalost, zdravlje mi ne dozvoljava da budem sa vama. Hvala svima i želim vam puno uspeha, s ljubavlju i lepim željama - napisao je Teodorakis.

Balet "Grk Zorba" i dalje je na repertoaru SNP-a. Štaviše, Mikis Teodorakis i njegov "Grk Zorba" ostaće zauvek ugravirani u istoriji najstarijeg teatra u Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju