VELIKI SKANDAL U GRČKOJ: Porodica se posvađala oko toga gde će sahraniti Mikisa Teodorakisa

Novosti online

07. 09. 2021. u 09:52

KOMPOZITOR Mikis Teodorakis biće sahranjen u četvrtak na ostrvu Krit, po sopstvenoj želji, saopštila je Komunistička partija Grčke.

ВЕЛИКИ СКАНДАЛ У ГРЧКОЈ: Породица се посвађала око тога где ће сахранити Микиса Теодоракиса

Foto EPA

Grčki mediji danima pišu o sukobu u njegovoj porodici oko mesta gde će biti pokopan. Njegova ćerka je rekla da će Teodorakis biti sahranjen u selu Vrahati, blizu Korinta, gde je imao kuću, ali je sin saopštio da će porodica poštovati očevu želju da bude uz svoje roditelje i brata.

Veliki prijatelj Srbije je preminuo u četvrtak u 97. godini, nakon čega je izbio porodični spor oko mesta njegove sahrane. Objavljeno je pismo napisano gradonačelniku Hanije koje je on ostavio za života. Izrazio je želju da bude sahranjen na groblju u Galatasu, zapadno od Hanije, odakle mu je otac.

- Moja porodica ne odobrava moju želju, međutim, zakon prepoznaje svačije pravo da odluči o mestu počivanja - naveo je Teodorakis u pismu. Veliki broj njegovih poštovalaca oprašta se od kompozitora, čije je telo izloženo u Metropolitanskoj katedrali u Atini, a komemoracija je sutra, nakon čega će biti prebačeno avionom na Krit.

Teodorakis je imao buran odnos sa Komunističkom partijom, koju je napustio krajem šezdesetih, da bi se desetak godina kasnije vratio. Za poslanika grčkog parlamenta izabran je 1990. godine, kao kandidat konzervativne stranke Nova demokratija. Međutim, on je u oktobru 2020. poslao pismo generalnom sekretaru KKE Dimitrisu Kucumbasu, kojem je poverio organizaciju sahrane, navodeći da je najvažnije godine proveo u toj partiji i da "želi da napusti svet kao komunista".

Teodorakis je iza sebe je ostavio izuzetno bogatu umetničku zaostavštinu, a među muzikom koju je radio za brojne svetske filmove nalazi se i jugoslovenski ratni spektakl "Sutjeska", dok je 1999. godine javno iskazao protivljenje NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju i Srbiju.

(Kurir)

BONUS VIDEO - Rada Đuričin na sahrani Laneta Gutovića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)