ŽIVOTOM SVEDOČIO BOGA I SEBE: U Ugljeviku predstavljena knjiga „Evo čoveka“ o patrijarhu Pavlu

V. MITRIĆ

02. 09. 2021. u 21:19

OMALEN i nejak telom, bio je gorostasan i silan duhom. Postao je anđeo svoga naroda i crkve.

ЖИВОТОМ СВЕДОЧИО БОГА И СЕБЕ: У Угљевику представљена књига „Ево човека“ о патријарху Павлу

Foto: V. Mitrić

Duboko ukorenjen u jevanđelju, čvrsto je verovao u svoje prizvanje, reč i delo - rekao je protođakon dr Ljubomir Ranković, u Centru za kulturu u Ugljeviku, na prvoj promociji knjige „Evo čoveka“ o  patrijarhu Pavlu, čiji je autor, a koja je izdavački poduhvat Kompanije „Novosti“ i izdavačke kuće  „Glas Crkve“, eparhije šabačke SPC.

 

Duhovni vitez krsta i časti, kako je dr Ranković nazvao omiljenog poglavara SPC, “nije išao ispred svog naroda sa plamenim mačem, nije držao vatrene besede poput Perikla i Napoleona“.

- Životom je svedočio Boga i sebe, neumorno izgovarajući životnu lozinku od svega dve reči: „Budimo ljudi!“ Vapaj svetoga starca, postao je zavetni refren tragične epohe njegovog patrijarhovanja u koju se zbilo i sgusnulo toliko iskušenja i nevolje, koliko ponekad u viševekovnom periodu ljudske istorije. Molitvenim ćutanjem i životom svedočio je šta znači biti čovek. Vidoviti Berđajev, proročki je upozoravao: „Gde nema Boga, nema ni čoveka“. Sveti patrijarh sa dve reči dozivao je na povratak Bogu, na oboženje, na obnovu obraza Božjeg u čoveku i ljudima. Neućutno je upućivao jevanđelski poziv svima i svakome: „Budi čovek! Što ne želiš sebi ne čini drugome!“Niko tako na razmeđu apokaliptičnih vekova i milenijuma nije snažno posvedočio o veličini Boga i čoveka - poručio je Ranković.

Knjiga „Evo čoveka“ dr Rankovića, kako je rekao akademik Dragoljub Drago Mirković, je „najutentičnije svedočenje o našem omiljenom i za života slavljenom patrijarhu Pavlu, iznedrenoj, uz prebogato bogoslovsko znanje, vrhunsko shvatanje života, vremena prostora i ljudi, spisateljskog raskošnog dara autora”.

Foto: V. Mitrić

- Patrijarh Pavle je uspeo sve da nas sabere i složi u ljubavi prema njemu, našoj veri i rodu i nije ni  čudo  što je ova knjiga odlično primljena, a uz to njen autor je pisac koji je uvek pred čitalačku publiku iznosio štiva za divaljenje i poštovanje - rekao je direktor Centra za kulturu u Ugljeviku, diplomirani teolog Predrag Vujević.

                      
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024