"GOLMANOV STRAH OD PENALA" PREMIJERNO 4.SEPTEMBRA: Drama Srpskog narodnog pozorišta počinje novu sezonu Handkeovim remek delom

J.S.

30. 08. 2021. u 12:08

PREMIJEROM predstave „Golmanov strah od penala“ nobelovca Petera Handkea, u režiji Ane Đorđević označiće početak 161. sezone u Drami Srpskog narodnog pozorišta. Predstava će prvi put za javnost biti izvedena u subotu, 4. septembra, na INFANT-u, u okviru otvaranja Kaleidoskopa kulture, u Kreativnom distriktu, saopšteno je danas iz najstarijeg srpskog teatra.

ГОЛМАНОВ СТРАХ ОД ПЕНАЛА ПРЕМИЈЕРНО 4.СЕПТЕМБРА: Драма Српског народног позоришта почиње нову сезону Хандкеовим ремек делом

FOTO: Srđan Doroški (SNP)

Ana Đorđević, rediteljka i autorka dramatizacije ovog romana, ističe da čovek moderne svakodnevice gubi vezu s prirodom i prirodnim, logičnim i povezanim po prirodi, gubi vezu sa celovitošću i doživljajem sebe i sveta.

FOTO: Srđan Doroški (SNP)

 

- Čovekov jedini izlaz iz stanja prestravljenosti prazninom je upravo ono čega se najviše boji – neuspeh. Najznačajniji i najbolniji apsurdni rituali proste svakodnevice nalaze se u ljubavnom životu i karijeri. Uspeh, ostvarenost u njima, ljubavnom životu i karijeri, ne otklanja njihovu apsurdnost – ona naglašava.

- Što je čovek uspešniji, to mu je teže, jer se spoljni znakovi uspeha ne podudaraju s njegovim osećanjem života. To izaziva neurozu, anksioznost - kaže rediteljka Đorđević.

Glumac Marko Marković koji tumači glavnu ulogu – Jozefa Bloha, kaže da je upravo (strah) originalno i najtačnije objašnjenje Handkeovog romana.

- Zatvoren, hermetički utučen, ne pušta čitaoca na miru. Poslednjih dvadeset strana čitao sam naglas – eto najlepšeg opisa straha. O strahu pričamo, igramo, mi pokušavamo da izađemo iz njega, ali što kaže veliki pesnik: pustite me, kumim vas bogom, ne mogu više da gledam nebo palo u prašinu i radujem se običnosti i životu - rekao je Marković.

Osim Markovića, u predstavi igraju Milovan Filipović, Bojana Milanović, Sanja Ristić Krajnov, Nikolina Spasić, Bojana Tušup, Marko Savković, Tanja Pjevac, Višnja Obradović, Peđa Marjanović, Mia Simonović i Mina Pavlica.

Realizaciju predstave podržao je Austrijski kulturni forum iz Beograda.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)