JEZDA GANUO PUBLIKU: Posetioci "Filmskih susreta" u Nišu izabrali najboljeg glumca šeste večeri

D. ALIHODžIĆ

28. 08. 2021. u 07:45

ZA glumca šeste večeri "Fimskih susreta" u Nišu publika je proglasila Nenada Jezdića za ulogu u filmu "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića, dok je sveukupni pobednik Ljubomir Bulajić, koji je za ulogu kralja Aleksandra u filmu Zdravka Šotre "Aleksandar od Jugoslavije" pobrao najviše glasova publike.

ЈЕЗДА ГАНУО ПУБЛИКУ: Посетиоци Филмских сусрета у Нишу изабрали најбољег глумца шесте вечери

Foto Filmski susreti/ Promo

U konkurenciji za ovu nagradu, koju dodeljuje publika glasanjem, bili su i Milan Marić, Dragan Bjelogrlić, Ivan Tomić i Đorđe Đoković. O nagradama za najbolja glumačka ostvarenja odlučuje žiri na čijem čelu je glumica Ljiljana Dragutinović.

Takmičarski deo Festivala glumačkih ostvarenja zatvorio je film "Vikend sa ćaletom", emotivna priča o sredovečnom beogradskom kriminalcu "Kašiki", koji nakon saznanja da je neizlečivo bolestan želi da provede vikend sa sinom. Načinom na koji pokušava da nauči sina bitnim stvarima za preživljavanje na ulici, Jezdić je šarmirao nišku publiku.

- Da bi se neke stvari zaslužile i dobile, prvo treba nešto izgubiti. Ja sam ovu ulogu prvo izgubio, jer sam preterano ambiciozno došao na probno snimanje - kaže Jezdić.

PRIZNANjE Nenad Jezdić, Foto Filmski susreti/ Promo

Ljubomir Bulajić, Foto Filmski susreti/ Promo

- Ne želim da me pogrešno shvatite, ali zaista nemam šta da krijem. Nakon probnog snimanja ništa nisam dao i reditelj mi je poslao poruku sa pitanjem da li bih prihvatio neku drugu ulogu u njegovom filmu. Naime, trebalo je da glumim čoveka koji umire od tumora,  koji je strastveni pušač i strastveno troši život. Za tih pola sata probnog snimanja ispušio sam pet-šest cigareta, a inače nisam pušač i normalno je da mi se slošilo. Jednostavno, ništa nisam dao da bi mene odabrali za tu ulogu. Mimo svake logike, sujete i gordosti, opet smo uradili probno snimanje. I uspeli smo da napravilo remek-delo u smislu emocijalnosti - otkrio je Jezdić, dodajući da mu se jaka želja za tom ulogom javila nakon što je zajedno sa ćerkama pročitao scenario i da su one "burno, emotivno reagovale".

Završne večeri biće prikazan dokumentarni film "Glumčina" zasnovan na svedočanstvima ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom Radmilovićem. Reditelj je Vladimira Ristića, a u filmu se pojavljuju Zdravko Šotra, Dušan Kovačević, Siniša Kovačević, Mira Banjac, Aljoša Vučković, Jelisaveta Seka Sabljić, Goran Marković, Bogdan Diklić i Svetlana Bojković. Premijerno će biti prikazana i prva epizoda serije "Branilac", zasnovane na istinitim događajima opisanim u knjigama poznatih advokata Filote File, Veljka Guberine i Olivera Injca. Glumačku postavu čine Tihomir Stanić, Marko Živić i Aleksandar Đurić.

GRAN PRI FILMSKIH SUSRETA JEZDIĆU

Žiri u sastavu Ljiljana Dragutinović, Svetislav Goncić i Bane Tomašević dodelio je Gran pri Nenadu Jezdiću,  za ulogu Kašike  u filmu "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića.

„Carica Jelena“ pripala je Tamari Dragičević za ulogu Silvane Armenulić u filmu Dragana Bjelogrlića „Toma, a „Car Konstantin“ za ulogu Milanu Mariću za ulogu Tome u istoimenom filmu.

* * * * * * * *

KULTNA DELA NA OTVORENOM

NA platou ispred Oficirskog doma u Nišu danas će, u 21 sat, biti prikazan digitalno restauriran film Puriše Đorđevića (na slici) "Leto je krivo za sve", dok je, takođe restaurirano ostvarenje Gorana Markovića "Majstori, majstori" na programu sutra, u isto vreme.

Foto V. Danilov

Purišino "Leto" snimljeno je 1961. godine, a prati dogodovštine jedne Višnje, koja zabunom prilikom preuzimanja voznih karata biva prinuđena da otputuje na more pre svog muža i tamo ga sačeka. Markovićev film iz 1980. donosi priču o zaposlenima u osnovnoj školi i njihovim tragikomičnim odnosima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)