IZLOŽBA POSVEĆENA GORANU BABIĆU U GALERIJI-LEGARU "ZORIĆ-ČOLAKOVIĆ": Preplitanje biografije, umetnosti, istoriji i politike

M.A.K.

16. 08. 2021. u 18:42

U GALERIJI - legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića srede 18. avgusta, biće predstavljena izložba "Povremeno zaustavljanje vremena", čija je namedra da pruži jedan mogući uvid u kompleksan stvaralački opus Gorana Babića Goran Babić, pesnika, književnika, dramaturga, novinara, konceptualnog umetnika i "društveno- političkog radnika".

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ГОРАНУ БАБИЋУ У ГАЛЕРИЈИ-ЛЕГАРУ ЗОРИЋ-ЧОЛАКОВИЋ: Преплитање биографије, уметности, историји и политике

Vesna Vesić, Tog proljeća, tekstualna slika

Glavnu okosnicu postavke, koja kroz Babićev život i delo prepliće biografiju, umetnost, istoriju i politiku, čini namenski urađena knjiga -"scenosled". Ona posetioca vodi kroz niz priča iz lične istorije, anegdote sa pesnicima, piscima, umetnicima, političarima, prisećanja na vreme posle Drugog svetskog rata, kao i politička previranja tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, do poslednje decenije 20. veka i njegovog dolaska iz Zagreba u Beograd.

Izložba obuhvata i prateću arhivsku građu, artefakte, njegovu poeziju, prozu, kritike, političku esejistiku, filmove, video materijale, ali i autorske crteže, instalacije, ambijente, tekstilne objekte. A tu su i radovi savremenih vizuelnih umetnika Darinke Pop-Mitić, Tamare Đorđević, Siniše Ilića i Vesne Vesić koji interpretiraju različite teme vezane za Babićev život i delo.

Rođen na ostrvu Visu, 1944. Goran Babić se školovao u Mostaru, Metkoviću, Rijeci i Zagrebu gde je 1968. diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Godine dana kasnije osnovao je Centar za društvene djelatnosti omladine RK SOH, koji objavljuje knjige mladih pisaca. Bio je glavni urednik časopisa "Oko", a od 1981. do 1985. bio je zadužen za kulturu u Predsedništvu SSR Hrvatske.Početkom devedesetih seli se u Beograd gde i danas živi i radi. Pesme su mu uvrštene u više antologija, a sam kaže da će kao najvrednije iza njega ostati tri kćeri, unučad i praunuk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu