DEČAK IZ KOLONE O SVOM DOŽIVLJAJU "OLUJE": Izložba "Strašni čin" slikara Marka Gaćeše u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu

Lj.P.

05. 08. 2021. u 17:43

U ARHIVU Vojvodine večeras (5. avgusta) u 19 časova biće otvorena izložba „Strašni čin“, autora Marka Gaćeše. „Dečak iz kolone“ na slikama prikazuje svoj doživljaj ovog strašnog čina, „Oluje“.

ДЕЧАК ИЗ КОЛОНЕ О СВОМ ДОЖИВЉАЈУ ОЛУЈЕ: Изложба Страшни чин сликара Марка Гаћеше у Архиву Војводине у Новом Саду

FOTO: Plakat i dijalog

Tog avgusta 1995. godine, Marko je imao samo tri godine kada je sa porodicom zauvek morao da napusti kućni prag. Izrastao je danas u odličnog mladog slikara, i kistom i bojama ispričao  je priču koju deli sa  250.000 sunarodnika. Naime, toliko je Srba proterano sa svojih ognjišta za samo par dana od strane hrvatskih snaga u akciji koju nazivaju „Oluja“.

Ostale su spaljene srpske kuće i brojni drugi objekti, a samo manji broj porodica se vratio i danas živi u ovim srpskim krajevima.

Prema podacima „Veritasa“, imenom i prezimenom, ubijeno je ili nestalo 2.313 Srba, od toga 1.205 civila, a među njima 522 žene i 12 dece. I četvrt veka kasnije, tuga i bol ne jenjavaju i jasno se mogu videti na autorovim slikama. Na jednoj od njih se nalaze i neka od imena stradalih i proteranih.

Dužni smo da negujemo kulturu sećanja i da nikad ne zaboravimo stradanja srpskog naroda, a ove slike će ostati večno da svedoče o jednom od najvećih zločina krajem 20. veka koji je do danas ostao nekažnjen.

Izložbu organizuje Udruženje „Srpski krajevi” iz Novog Sada uz podršku Arhiva Vojvodine, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Na otvaranju će se obratiti Slaviša Rujević, predsednik Udruženja „Srpski krajevi“, Marko gaćeša, autor, Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica za saradnju sa Srbima u regionu, Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i predstavnik Arhiva Vojvodine.

Izložba će biti postavljena do 17. avgusta.

FOTO: Plakat i dijalog

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)