TUMAČ BOLESTI: Razgovor o knjizi priča DŽumpe Luhri u knjižari Delfi SKC

D. B. M.

31. 07. 2021. u 15:57

VIŠESTRUKO nagrađivana knjiga priča Džumpe Lahiri "Tumač bolesti" , ovenčana Pulicerovom nagradom i PEN/Hemingvej, tema je sedamdeset osme tribine "Laguninog" književnog kluba koja će se održati u petak 6. avgusta od 18 sati u kafeteriji "Bukmarker" knjižare Delfi SKC.

ТУМАЧ БОЛЕСТИ: Разговор о књизи прича Џумпе Лухри у књижари Делфи СКЦ

Laguna

O knjizi će govoriti Vladislava Gordić Petković, profesorka engleske i američke književnosti i autorka pogovora knjige i Miroljub Stojanović, filmski i književni kritičar.

U devet priča koje putuju od Indije do Amerike i ponovo nazad, autorka otvara teme jezika i identiteta, porodičnih odnosa i osećanja pripadnosti, i razvija lepezu migrantskih osećanja i raspoloženja od nostalgije do alijenacije. Lahirijeva se više bavi ljubavima koje se gase, strastima koje nemaju snagu da gore i blescima prepoznavanja srodnih duša koji će se izgubiti u polumraku rutine.

Junaci i junakinje moraju da nauče navigaciju između dva sveta, onog kod kuće, u svom rodu, među svojima, i onog velikog, agresivno-ekspanzivnog, koji će oteti najveći deo njihove snage i vremena. Nervoza američke brzine, efikasnosti i površnosti ne može se sa indijskim ritualima čak ni suočiti na istom terenu, jer su energije dveju kultura toliko neslične da se prividno i nemaju zbog čega sukobiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega