DA SE BAVIMO KULTUROM, A NE GAŠENJEM POŽARA: Ministarka Maja Gojković pred poslanicima tokom rasprave o izmenama Zakona o kulturi

A. POPADIĆ

28. 07. 2021. u 21:29

SVAKI dan kad otvorim neki predmet suočim se s nečim nezakonitim, iz nekog ranijeg perioda.

ДА СЕ БАВИМО КУЛТУРОМ, А НЕ ГАШЕЊЕМ ПОЖАРА: Министарка Маја Гојковић пред посланицима током расправе о изменама Закона о култури

Foto Tanjug

Zatvarane su oči pred velikim problemima, anomalijama pa i nezakonitim stvarima koje pronalazim u svim mogućim ustanovama kulture. Uz vašu pomoć napravićemo dobro uređenu oblast, pa ćemo moći da se suštinski bavimo kulturom, a ne samo "gašenjem požara" - poručila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u svom obraćanju poslanicima u Skupštini Srbiji uoči rasprave o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, ali i izmenama Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti.

Gojkovićeva je kazala da je zadovoljna što je u ovoj teškoj i zahtevnoj godini, kada su sredstva najviše odlazila na sektor zdravstva, Ministarstvo uspelo da se izbori za 1,1 odsto budžeta države.

- Kada sam izabrana za ministra kulture i informisanja bila sam veoma srećna i počastvovana, ali ni sanjala nisam šta me čeka, koliko tu ima problema, koliko je ta oblast zakonski neuređena. Ministar mora da ima hrabrosti da ide do kraja kako bi u svom kratkom mandatu pokušao da uredi stvari i ispravi sve nepravilnosti. Sviđa mi se što su počeli da me napadaju i prozivaju oni koje pominjem u svojim obraćanjima o pojedinim temama jer je to znak da nešto radim.

Ministarka je dodala da je ukazajući na pojedine nezakonite radnje doživela napade pojedinaca, pa čak i tužbe, i postavila pitanje:

- Otkad je tema onaj ko je otkrio kriminal, a ne oni koji su ga počinili?

Izmenama Zakona o kulturi ovaj sistemski pravni akt usaglašava se sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, uspostavljajući uravnoteženu zastupljenost polova. Ovim izmenama svi upravni i nadzorni odbori ustanova kulture moraju imati najmanje 40 odsto žena, odnosno, manje zastupljenog pola.

Jedna od novina zakona je i izbor članova Nacionalnog saveta za kulturu, koje će ubuduće, umesto Skupštine, birati Vlada Srbije, a na predlog koji u Ministarstvo kulture pošalju reprezentativna udruženja. Umesto ranijih 19, Nacionalni savet brojaće sedam članova, a 40 odsto njih moraju biti predstavnici manje zastupljenog pola.

- U Ministarstvo su već stigli predlozi kandidata za Nacionalni savet od svih pozvanih ustanova kulture i relevantnih udruženja. Dobro je što ćemo posle dužeg vremena dobiti funkcionalni Savet za kulturu - napomenula je ministarka.

Izmenama zakona za direktora ustanove kulture moći da bude imenovan neko ko ima pet godina radnog iskustva u oblasti kulture.

- Kad bismo rekli da direktor može da bude samo neko ko je radio u tom sistemu, onda bi to bio zatvoreni krug, naročito u manjim sredinama. Ne bismo nikada mogli da dobijemo na čelu Narodne biblioteke Srbije jednog velikog pisca, kao što sada imamo Vladimira Pištala. Mislim da je ovo bolje rešenje, da se ograniči na pet godina u oblasti kulture - rekla je ministarka.

Po njenim rečima, u pripremi je Zakon o amaterskom stvaralaštvu, koje je veoma zastupljeno u Srbiji, ali je do sada bilo nepravedno zapostavljeno. Pred poslanicima će se uskoro naći i Zakon o očuvanju Hilandara, ali i Zakon o kulturnom nasleđu. U pripremi je i Zakon o kinematografiji, odnosno, audio-vizuelnoj delatnosti, a od jeseni Ministarstvo kulture počeće da radi na Zakonu o pozorištu.

ZATVORENI MUZEJI - NIKAD VIŠE

OBRAĆAJUĆI se poslanicima, Gojkovićeva je rekla da će Ministarstvo i Vlada nastaviti sa ulaganjima u kulturu, da se završava pozorište u Subotici, ulažu se napori na izgradnji nove zgrade Filharmonije, sređivanju zgrade Železničke stanice, gde će biti smešten Istorijski muzej. Po njenim rečima, muzeji nikada više neće biti zatvoreni, kao što su u vreme prethodne vlasti bili zatvoreni i Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista