ODLAZAK SRPSKOG KNJIŽEVNIKA: Preminuo Miroslav Toholj

Novosti online

23. 07. 2021. u 14:34 >> 16:03

SRPSKI književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.

ОДЛАЗАК СРПСКОГ КЊИЖЕВНИКА: Преминуо Мирослав Тохољ

Foto: Nikola Fifić

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Miroslav Toholj rođen je 1957. godine u LJubinju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi od 1980. do 1983. apsolvirao je lektorske studije slovačkog jezika i kulture. Kraće vreme radio je kao saradnik u IP "Svjetlost".

Od 1992. do 1997. živio je na Palama. Tokom građanskog rata, od januara 1993. do decembra 1995. godine, bio je ministar informisanja Republike Srpske, a po okončanju rata generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske. Na prvim posleratnim parlamentarnim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nosilac je Ordena NJegoša prvog i drugog reda i Srebrnog grba Republike.

U 22. godini, još kao student, objavio je roman napisan neobičnim jezikom i stilom, koji ga je svrstao u red najzanimljivijih mlađih jugoslovenskih pisaca i doneo mu godišnju nagradu izdavača. Dve godine kasnije, isti sarajevski izdavač objavio mu je knjigu novela povodom koje je književna kritika predstavila Toholja kao najizrazitijeg postmodernog autora u BiH. I ova knjiga nagrađena je godišnjom nagradom "Svjetlosti" za najbolju knjigu i godišnjom nagradom Književne omladine BiH.

Godine 1986. beogradski izdavač "Filip Višnjić", u poznatoj biblioteci "Albatros", objavio je Toholjev roman "Gospodar srca", za koji je dobio nagradu Udruženja književnika BiH za najbolje književno delo i nagradu Zajednice kulture grada Sarajeva.

Naredni Toholjev roman "Stid" štampan je takođe u Beogradu, a žiri ga je uvrstio u najuži izbor za NIN-ovu nagradu. U završnom glasanju bio je drugoplasirani, a pojedini delovi romana prevedeni su i štampani na stranim jezicima.

Toholjeva dvotomna "Crna knjiga - patnje Srba u BiH 1992–1995." nagrađena je specijalnim priznanjem za izdavački poduhvat na Salonu knjiga u Novom Sadu 2001. godine.

Roman "Kuća Pavlovića" nagrađen je 2002. nagradom "Branko Ćopić", koju dodeljuje Ćopićeva zadužbina pri SANU. Knjiga pripovedaka "Mala Azija i priče o bolu" nagrađena je 2003. nagradom Zadužbine "Ivo Andrić", a "Venčanje u vozu" nagradom "Borisav Stanković" za najbolju knjigu proze objavljenu 2007. na srpskom jeziku. Roman "Zvona za Trojicu" nagrađen je nagradama "Svetozar Ćorović" i godišnjom nagradom revije "Zbilja" 2012. godine.

O književnom delu ovog pisca objavljeno je više od stotinu studija, prikaza i osvrta, u kojima se iz različitih aspekata ukazuje na njegove stilske, jezičke, tematske i strukturalne osobenosti.

Krajem decembra 2015. Toholju je dodeljeno nacionalno priznanje "Vukova nagrada" za "dugogodišnji doprinos razvoju kulture i odanost vukovskim idealima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)